Aflat în vizită la Assisi (Italia), Papa Francisc a publicat a treia enciclică a pontificatului său, intitulată Fratelli tutti, având ca temă fraternitatea și prietenie socială.
 
A fost extraordinar gestul Papei Francisc de a trimite, prin e-mail, textul enciclicei fiecărui episcop, inclusiv Episcopului de Chișinău, Mons. Anton Coșa, atașând o scrisoare, al cărei text este prezentat parțial: „Îți împărtășesc enciclica Fratelli tutti, al cărei titlu este mesajul lui Isus care ne încurajează să ne recunoaștem reciproc ca frați și surori și, astfel, să trăim în casa comună pe care Tatăl ne-a încredințat-o... Îți mulțumesc pentru slujirea ta pastorală și te rog nu uita să te rogi pentru mine. Fie ca Isus să te binecuvânteze și ca sfânta Fecioară să aibă grijă de tine”.
 
În primul rând, Sfântul Părinte exaltă figura sfântului Francisc, cel care a înțeles că „Dumnezeu este iubire şi cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el” (1In 4,16). În acest fel a fost un părinte rodnic ce a dat naștere visului unei societăți fraterne”.
 
Enciclica începe cu o analiză a dificultăților unei lumi care este din ce în ce mai dezinteresată de aproapele său și nu mai este atentă la persoană. O lume care a ridicat prea multe granițe, până la a împiedica drumul omului.
 
El vorbește, de asemenea, despre pandemie: „O tragedie globală precum pandemia de Covid-19 a trezit efectiv de ceva timp conștiința de a fi o comunitate mondială care plutește în aceeași barcă, unde răul unuia este în detrimentul tuturor. Ne-am amintit că nimeni nu se mântuiește singur, că putem să ne salvăm doar împreună”.
 
Este clară invitația de a recupera cultura ospitalității, ținând cont de „demnitatea inalienabilă a oricărei persoane umane, indiferent de origine, culoare sau religie, precum și de legea supremă a iubirii fraterne”.
 
Textul enciclicei urmează parabola bunului samaritean cu atenție și în mod actual, cu idei profunde care amintesc de cultura iubirii, valorile libertății, egalității și fraternității, până la punctul de a vorbi despre universalitatea iubirii.
 
Sunt deosebit de profunde paginile care vorbesc despre iertare și reconciliere, alegeri fundamentale nu numai pentru credincioși, ci și pentru orice om de bunăvoință, care înțelege bine că numai cultura iertării elimină ura și dă naștere fraternității. Papa Francisc are, de asemenea, un mesaj și pentru clasa politică, vorbește despre iubirea politică.
 
Enciclica amintește responsabilitatea credincioșilor pentru crearea unei societăți fraterne și solidare: „Căutarea lui Dumnezeu cu inima sinceră, atât timp cât nu-l umbrim cu interesele noastre ideologice sau instrumentale, ne ajută să ne recunoaștem drept tovarăși de drum, cu adevărat frați”.
 
Textul se încheie cu două rugăciuni: rugăciunea către Creator și rugăciunea creștină ecumenică.
 
De o importanță deosebită este un fragment despre titlu. Papa folosește o expresie a sfântului Francisc, dar o face pentru a se adresa întregii omeniri, și nu doar Bisericii și credincioșilor. Această enciclică este un dar pentru omenire, deoarece amintește de valori universale care nu cunosc frontiere și nici limitele credinței.
 
C. L.