Joi, 24 octombrie 2024, la Vatican va fi prezentată noua „Scrisoare enciclică despre iubirea umană și divină a Inimii lui Isus Cristos” (în latină „Dilexit nos”) a Papei Francisc. 
 
Prezentarea va fi făcută de arhiepiscopul Bruno Forte, teolog, și de sora Antonella Fraccaro, director general al Discipolilor Evangheliei.
 
Enciclica a fost deja anunțată de Papa Francisc în luna iunie. Iată cuvintele Papei: „La 27 decembrie anul trecut s-au împlinit 350 de ani de la prima manifestare a Preasfintei Inimi a lui Isus sfântei Margareta Maria Alacoque. Cu această ocazie, a început o perioadă de sărbători care se va încheia pe 27 iunie anul viitor. De aceea, sunt bucuros să pregătesc un document care reunește reflecțiile prețioase ale textelor magisteriale anterioare și o lungă istorie care merge până la Sfânta Scriptură, pentru a re-propune astăzi, întregii Biserici, acest cult încărcat de frumusețe spirituală”.
 
Papa continuă: „Cred că ne va face mult bine să medităm asupra diferitelor aspecte ale iubirii Domnului care pot lumina calea reînnoirii ecleziale; dar și care pot spune ceva semnificativ unei lumi care pare să-și fi pierdut inima”. 
 
Devoțiunea față de Preasfânta Inimă a lui Isus este răspândită în rândul poporului credincios, iar în viața parohiilor reprezintă unul dintre cele mai importante momente de evanghelizare și cateheză. Trebuie amintit că „prima vineri din fiecare lună”, celebrată pentru devoțiunea față de Preasfânta Inimă, este o sursă de mângâiere pentru numeroasele persoane bolnave și vârstnice care așteaptă vizita preotului și darul Euharistiei la domiciliu.
 
Enciclica de joia viitoare este a patra a Papei Francisc. Cele anterioare au fost „Lumen fidei” în 2013 (scrisă împreună cu Papa Benedict al XVI-lea), „Laudato sì” în 2015 și „Fratelli tutti” în 2020.

C. L.