La Roma s-a încheiat întâlnirea „Parohilor din întreaga lume” sau „Parohilor pentru Sinod”, la care au participat 193 de preoți, inclusiv parohi și lucrători pastorali, chemați de Papa Francisc în cadrul drumului sinodal, pentru a reflecta asupra necesității de a trăi în cadrul comunităților un autentic parcurs de ascultare și dialog.
 
Au fost patru zile de muncă intensă, coordonată de cardinalul Mario Grech, cu prezența unor experți, în care preoți din 99 de țări ale lumii au discutat între ei în cadrul unor grupuri de lucru, alternând reflecția cu rugăciunea și cu invocarea constantă a Duhului Sfânt.
 
Schimbul de experiențe pastorale diferite între preoții de pe toate continentele a fost important. Situații diferite, teritorii vaste, teritorii minoritare, noi comunități care apar mai ales în Asia și Africa.
 
Experiențe diferite au fost exprimate și din partea parohilor, care și-au împărtășit realizările și dificultățile, de la Cairo la Manila, de la Seul la Kigali, de la Napoli la Miami, de la București la Londra. 
 
Joi, 2 mai 2024, Papa Francisc s-a întâlnit cu preoții și i-a ascultat, fără a ține vreun discurs, ci doar dialogând cu preoții care au fost chemați să îi adreseze Sfântului Părinte întrebările lor. Primul chemat să dialogheze cu Papa a fost Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău, iar după el au urmat alți cinci preoți din Africa, America Latină, Asia și Europa.
 
La finalul întâlnirii, Papa a semnat în prezența adunării preoților o scrisoare care va fi transmisă tuturor parohilor. Sfântul Părinte le-a dat preoților prezenți misiunea de a împărtăși documentul: „Vă rog să înmânați această scrisoare a mea tuturor parohilor, direct sau prin intermediul episcopilor... Îi îndemn pe cei care au participat la întâlnirea internațională «Parohi ai Sinodului» să fie misionari ai sinodalității atunci când se vor întoarce acasă”.
 
Drumul sinodal se dorește a fi din ce în ce mai mult o oportunitate pentru comunitățile bisericești de a crește în dialog și ascultare, prin discernământul Duhului Sfânt și prin conștientizarea faptului că trebuie să fim comunități liturgice, comunități milostive și comunități deliberative.
 
Reflecțiile parohilor au fost transmise Secretariatului general al Sinodului, care le va lua în considerare la elaborarea Documentului de lucru pentru lucrările celei de-a doua și ultima sesiuni a Sinodului, din luna octombrie 2024.

C. L.