În Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri și la 150 de ani de la proclamarea sfântului Iosif drept patronul al Bisericii Universale, la 8 decembrie 1870, de fericitul Pius a IX-lea, Papa Francisc a stabilit că, „începând de astăzi, aniversarea decretului de proclamare, pe lângă ziua sacră a preacuratei Fecioare și Mirese Neprihănite a preacastului Iosif, până la 8 decembrie 2021, se sărbătorește un An special dedicat sfântului Iosif”.
 
Papa a dat o scrisoare apostolică dedicată sfântului Iosif, amintind despre valoarea paternității: „Lumea are nevoie de părinți, îi respinge pe stăpâni, adică îl refuză pe cel care vrea să folosească posesia celuilalt pentru a-și umple propriul gol; îi refuză pe cei care confundă autoritatea cu autoritarismul, slujirea cu servilismul, confruntarea cu asuprirea, caritatea cu asistențialismul, forța cu distrugerea”.
 
În scrisoare, Papa Francisc subliniază că maturitatea paternității face parte și din alte vocații: „Orice vocație adevărată se naște din dăruirea de sine, care înseamnă maturizarea sacrificiului simplu. Acest tip de maturitate este cerut atât în preoție, cât și în viața consacrată”.
 
„Paternitatea care renunță la ispita de a trăi viața copiilor – subliniază pontiful – deschide întotdeauna spații ineditului. Fiecare copil poartă întotdeauna cu sine un mister, un inedit care nu poate fi dezvăluit decât cu ajutorul unui tată ce îi respectă libertatea, un tată conștient de îndeplinirea acțiunii sale educaționale și care-și trăiește paternitatea pe deplin numai atunci când s-a făcut «inutil», când vede că fiul său devine autonom și merge singur pe cărările vieții”.
 
Pontiful actualizează figura sfântului în raport cu problemele timpului nostru și nu omite să ia în considerare și pandemia: „Toți pot găsi în sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și o călăuză în momente dificile. Sfântul Iosif ne amintește că toți cei care aparent sunt ascunși sau în «a linia a doua» dețin un protagonism de neegalat în istoria mântuirii. Un cuvânt de apreciere și recunoștință le adresez tuturor”.
 
Gândul papei se îndreaptă spre cei care în această perioadă au rămas la locul lor pentru a-și îndeplini datoria: „Medici, asistenți medicali și infirmieri, lucrători din supermarketuri, salubrizare, îngrijitori, transportatori, polițiști, voluntari, preoți, călugărițe și mulți, mulți alții care au înțeles că nimeni nu se salvează singur ”.
 
Pe parcursul anului sfântului Iosif, indulgența plenară este acordată credincioșilor care vor recita orice rugăciune sau act de evlavie aprobat în cinstea sfântului Iosif, în special în zilele de 19 martie și 1 mai, în Sărbătoarea Sfintei Familii – Isus, Maria și Iosif –, în Duminica sfântului Iosif (conform tradiției bizantine), în ziua de 19 a fiecărei luni și în fiecare miercuri, zi dedicată memoriei sfântului conform tradiției latine.

C. L.