În timpul audienței generale de duminică, 16 octombrie 2022, din Piața „Sfântul Petru”, Papa Francisc a amintit frumusețea rugăciunii simple, și mai ales a rugăciunilor iaculatorii, ca „remediu al rugăciunii într-o viață agitată”. 
 
Evanghelia din această duminică a citat îndemnul lui Isus cu privire la nevoia de „a se ruga întotdeauna şi de a nu se descuraja”, atunci când nu găsim timp pentru a face acest lucru. Pentru a depăși graba vieții, Papa Francisc a sugerat „o practică spirituală înțeleaptă, chiar dacă astăzi este oarecum uitată”, respectată în special de persoanele în vârstă: aceea de a recita rugăciunile iaculatorii, „rugăciuni foarte scurte, ușor de memorat” care pot fi „repetate adesea în timpul zilei, în cursul diferitelor activități, pentru a rămâne sintonizați cu Domnul”.
 
Sfântul Părinte a ținut să dea și câteva exemple: „Imediat ce ne-am trezit putem spune: "Doamne, îţi mulţumesc şi îţi ofer ziua aceasta": aceasta este o mică rugăciune; apoi, înainte de o activitate, putem repeta: "Vino, Duhule Sfânt"; şi între un lucru şi altul să ne rugăm aşa: "Isuse, mă încred în tine, Isuse, te iubesc". Mici rugăciuni dar care ne menţin în contact cu Domnul”.
 
Dacă Evanghelia de duminică a reamintit necesitatea rugăciunii neîncetate, Papa Francisc a dorit să recupereze din religiozitatea populară rugăciunea în iaculatorii, simplă și mai ales spontană, care nu răpește timpul celor care deja nu-l mai au și permite o comuniune constantă cu bunul Dumnezeu.

C. L.