Cu ocazia Conferinței Internaționale pentru Formarea Continuă a Preoților, promovată de Dicasterul pentru Cler, care se desfășoară în Vatican între 6-10 februarie 2024, Papa Francisc a dorit să fie prezent și să adreseze un cuvânt de încurajare tuturor participanților la întâlnire.
 
În discursul său, Papa Francisc a amintit mai întâi de toată frumusețea darului preoției, care se hrănește în mod constant, iar pentru ca acest lucru să se întâmple există trei „căi” indicate de papa: bucuria evangheliei, apartenenţa la popor, slujirea generatoare.
 
Bucuria vine din conștiința de a fi „iubiți de Dumnezeu”. Aceasta „ne eliberează de tristețea individualismului și de riscul unei vieți fără semnificație, fără iubire și fără speranță”, a spus papa. „Numai primind şi păstrând bucuria evangheliei, putem duce această bucurie altora”. Iată de ce în viața preotului este important să se îngrijească de formarea umană integrală.
 
O a doua cale de urmat este apartenența la poporul lui Dumnezeu. „Discipoli misionari putem fi numai împreună”, spune Suveranul Pontif. „Putem trăi bine slujirea sacerdotală numai cufundaţi în poporul sacerdotal, din care provenim şi noi”. Această apartenență la popor „păzește”, „susține în munci”, „însoțește în neliniștile pastorale” și „ne ferește de riscul de a ne dezlipi de realitate și de a ne simți atotputernici”. „Să fim atenţi, pentru că aceasta este şi rădăcina oricărei forme de abuz”, avertizează papa.
 
El îndeamnă, așadar, să nu se conceapă o formare preoțească „separată”, ci una îmbogățită de „aportul poporului lui Dumnezeu”, adică al preoţilor şi credincioşilor laici, al bărbaţilor şi femeilor, al persoanelor celibatare şi cuplurilor căsătorite, al bătrânilor şi tinerilor, „fără a-i uita pe săraci şi pe suferinzi care au atâtea să ne înveţe”.
 
În sfârșit, a treia cale: capacitatea generatoare a slujirii. „A sluji este distinctivul slujitorilor lui Cristos”, afirmă papa. „A-i forma pe preoţi înseamnă a-i sluji, a sluji viaţa lor, a încuraja parcursul lor, a-i ajuta în discernământ, a-i însoţi în dificultăţi şi a-i susţine în provocările pastorale. Acesta este secretul unei pastoraţii generative”, a subliniat Papa Francisc, „Nu o pastoraţie în care suntem noi în centru, ci o pastoraţie care generează fiice şi fii la viaţa nouă, care duce apa vie a Evangheliei în terenul inimii umane şi al timpului prezent”. 
 
În încheierea discursului adresat preoților și fără să urmeze textul pregătit, papa s-a oprit asupra spovezii: „Vă rog, nu încetaţi să fiţi milostivi. Iertaţi mereu. Când oamenii vin să se spovedească, vin să ceară iertarea şi nu să audă o lecţie de teologie sau de penitenţe. Fiţi milostivi, vă rog. Nu vă fie frică să fiţi duioşi”.

C. L.

Sursa foto: Vatican News