În după-amiaza zilei de luni, 6 noiembrie 2023, Papa Francisc a primit în Vatican, în Aula Paul al VI-lea, unde de obicei se întâlnește cu credincioșii, un grup de peste șapte mii de copii din 84 de țări diferite, pentru un eveniment organizat de Dicasteriul pentru Cultură și Educație, în colaborare cu alte structuri, printre care Comunitatea Sant'Egidio și comunitatea Franciscanilor. 
 
Copiii, care au sosit în Piața „Sfântul Petru” cu 63 de autocare și 8 trenuri speciale, au putut să-l asculte pe Papă, să-i pună întrebări și să dialogheze cu el, cu simplitatea și amabilitatea care l-a distins întotdeauna pe Suveranul Pontif în relațiile sale cu copiii. 
 
A fost o întâlnire pe care Papa Francisc a dorit-o pentru a acorda atenția cuvenită micuților lumii, care sunt adevărata speranță. Papa a spus: „O întâlnire pentru a manifesta visul nostru, al tuturor: să ne întoarcem la a avea sentimente pure, precum copiii”. Copiii ne învață claritatea relațiilor, primirea spontană a străinilor și respectul pentru întreaga creație. 
 
Anunțând evenimentul, în luna octombrie, Papa Francisc a spus: „Dragi copii, aștept să învăț și eu de la voi!” Așa a fost, într-adevăr, Suveranul Pontif, cu spirit sinodal, i-a ascultat pe cei mici, adunându-le speranțele și preocupările. 
 
Cu ocazia acestui eveniment extraordinar, intitulat „Copiii îl întâlnesc pe Papa”, a fost publicată și „Enciclica copiilor”, un text cu prefața Papei Francisc, dar care, de fapt, a fost scris de părintele Enzo Fortunato și Aldo Cagnoli. 
 
În prefața acestei lucrări, Papa s-a adresat copiilor cu următoarele cuvinte: „Dragi copii, vă îmbrățișez și să știți că Papa și bunicul vostru vor face totul pentru ca voi să trăiți într-o lume mai frumoasă și mai bună”.

C. L.