Papa Francisc împlinește astăzi 53 de ani de preoție, dintre care 30 ca episcop și aproape 10 ca urmaș al sfântului Petru.
 
Hirotonirea sa preoțească a avut loc la 13 decembrie 1969, cu doar câteva zile înainte de a împlini 33 de ani (17 decembrie), prin impunerea mâinilor de către arhiepiscopul de atunci al Cordobei, Ramón José Castellano.
 
La 11 martie 1958, a intrat în noviciatul Societății lui Isus, în care a făcut profesiunea perpetuă la 22 aprilie 1973.
 
După cum a afirmat de mai multe ori, Papa Francisc și-a descoperit vocația cu 16 ani mai devreme, la 21 septembrie 1953, în ziua de comemorare liturgică a sfântului Matei. În acea zi, trecând prin parohia unde obișnuia să meargă, a simțit nevoia să se spovedească și de la acea spovedanie totul s-a schimbat.
 
Iată cuvintele Papei Francisc: „Aceasta a fost pentru mine o experiență de întâlnire: am descoperit că cineva mă aștepta. Dar nu știu ce s-a întâmplat, nu-mi amintesc, nu prea știu de ce era acolo acel preot, pe care nu-l cunoșteam, de ce am simțit această dorință de a mă spovedi, dar adevărul este că cineva mă aștepta. După spovadă am simțit că ceva s-a schimbat. Eu nu mai eram la fel. Am auzit ca o voce, ca o chemare: eram convins că trebuie să devin preot”.
 
Acest episod din viața sa a inspirat alegerea motto-ului său ca Pontif „miserando atque eligendo” - deja folosit și ca episcop - preluat din predicile sfântului Beda Venerabilul.
 
Sfântului Părinte îi sunt adresate cele mai calde urări și rugăciunile comunității catolice din Moldova.

C. L.