Cu ocazia celui de-al șaisprezecelea centenar al morții sfântului Ieronim, Papa Francisc a publicat o Scrisoare apostolică despre cuvântului lui Dumnezeu: „Astăzi am semnat Scrisoarea apostolică Sacrae Scripturae affectus, la al șaisprezecelea centenar de la moartea sfântului Ieronim. Exemplul acestui mare doctor și părinte al Bisericii care a pus Biblia în centrul vieții sale trebuie să trezească în toți o iubire reînnoită pentru Sfânta Scriptură și dorința de a trăi în dialog personal cu cuvântul lui Dumnezeu”.
 
Scrisoarea prezintă figura sfântului Ieronim, amintind formarea sa creștină solidă și dedicarea sa pentru studii, călătoriile sale, prieteniile și experiențele sale, inclusiv viața în pustiu.
 
Este exaltată consacrarea riguroasă a sfântului Ieronim slujirii lui Dumnezeu și angajamentul pentru studiul asiduu. Pe lângă aceasta, este evidențiată iubirea sa pasională pentru cuvântul lui Dumnezeu, ascultarea care este impregnată de dragostea sa pentru Scripturile divine, pentru Dumnezeu și, în consecință, pentru Biserică. Din acest motiv, Papa indică activitatea sfântului Ieronim ca fiind mai importantă ca oricând în Biserică de astăzi și evidențiază cât „este de indispensabil ca actul interpretativ al Bibliei să fie susținut de abilitățile specifice”.
 
Pentru Papa Francisc, ar trebui promovată „o formare extinsă la toți creștinii, astfel încât fiecare să devină capabil să deschidă Cartea Sfântă și să tragă din ea roadele inestimabile ale înțelepciunii, speranței și vieții”, motiv pentru care amintește că a instituit Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, o inițiativă care trebuie „să încurajeze lectura însoțită de rugăciune a Bibliei și familiaritatea cu cuvântul lui Dumnezeu”.
 
În sfârșit, o invitație adresată tinerilor: „În special vouă tinerilor vreau să vă lansez o provocare: porniți în căutarea moștenirii voastre. Creștinismul vă face moștenitori ai unui patrimoniu cultural de nedepășit pe care trebuie să-l luați în stăpânire. Pasionați-vă de această istorie, care este a voastră. Îndrăzniți să vă îndreptați privirea spre acel tânăr neliniștit Ieronim care, ca personajul din parabola lui Isus, a vândut tot ceea ce avea pentru a cumpăra „mărgăritarul de mare valoare”.
 
Și, prin cuvintele lui Ieronim, Papa Francisc recomandă: „Citiți mai des Scripturile divine; mai mult, mâinile voastre să nu lase niciodată Cartea Sfântă”.

C. L.