În pofida condiției sale fizice precare din cauza unei afecțiuni la genunchi, Papa Francisc a confirmat călătoriile sale planificate pentru această vară, deși tocmai s-a întors din Malta.
 
Biroul de presă al Vaticanului a anunțat datele celei de-a 37-a vizite apostolice a Suveranului Pontif în două țări africane, și anume Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, în luna iulie.
 
Această călătorie va fi împlinirea unei dorințe exprimate de ani de zile: între 2 și 7 iulie, papa va vizita Republica Democrată Congo (2-5 iulie), vizitând orașele Kinshasa și Goma, și apoi Sudanul de Sud (5-7 iulie), cu o oprire la Juba. Papa a acceptat invitația șefilor de stat și a episcopilor din țările respective.
 
Papa Francisc revine astfel ca pelerin în Africa, la șapte ani după călătoria sa apostolică din noiembrie 2015 în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. A mai vizitat Africa în 2019, în lunga sa călătorie din 4-10 septembrie în Mozambic, Madagascar și Mauritius.
 
Tot în această vară, Papa Francisc va efectua o vizită apostolică în Canada, între 24 și 30 iulie, vizitând orașele Edmonton, Quebec și Iqaluit.
 
Dificultățile fizice de deplasare nu l-au împiedicat în niciun fel pe papa să-și onoreze angajamentele, și, după cum vedem la audiențele din fiecare miercuri, Suveranului Pontif participă la evenimentele publice și private într-un scaun cu rotile.

C. L.