„Fac apel la toată lumea să-și intensifice rugăciunea și să practice postul. Rugăciune și post, rugăciune și pocăință, acesta este momentul să le facem. Vorbesc serios, trebuie să intensificăm rugăciunea și să practicăm postul, cerând Domnului milă și iertare”.
Cu aceste cuvinte, Papa Francisc s-a adresat tuturor credincioșilor catolici prezenți duminica trecută în Piața Sf. Petru din Roma și, cu gândurile sale îndreptate spre tragedia din Afganistan, rănită de atacurile recente și fuga disperată a sutelor de oameni, a îndemnat toată creștinătatea să îndeplinească aceste gesturi penitențiale.

Papa, mereu atent la ceea ce se întâmplă în lume, a cerut încă o dată credincioșilor catolici să se adune în rugăciune și să se abțină de la mese. Rugăciunea și postul în fața tragediilor umanitare sunt gesturile necesare pentru a da un răspuns concret la ceea ce se întâmplă.

Și cu alte ocazii în timpul pontificatului, în fața unor tragedii umanitare, Papa Francisc a invocat acest tip de „acțiune” din partea credincioșilor. A făcut-o la 7 septembrie 2013, când în Piața Sf. Petru a adunat mii de oameni, catolici și de alte confesiuni, pentru a se ruga, cu torțe și steaguri, pentru Siria. Cu aceeași vigoare, Papa Francisc ceruse în 2017 rugăciuni și post pentru Sudanul de Sud și pentru Republica Democrată Congo, lovite de foamete, exploatare, emigrare și violență. Același binom, rugăciune și post, a fost folosit pentru a invita frații și surorile altor confesiuni să își îndrepte atenția spre Liban, zi care anunțată pentru 4 septembrie 2020, exact cu o lună înainte de explozia devastatoare din portul Beirut. Cu ocazia primului val devastator al pandemiei Covid, Pontiful a făcut aceeași invitație.

Ceea ce se întâmplă acum în Afganistan, trebuie să găsească fiecare comunitate eclezială atentă și disponibilă, în deplină comuniune cu Papa, care cere post și rugăciune.

C.L.