Cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, Papa Francisc a prezidat Liturghia din Bazilica „Sfântul Petru”, la finalul căreia tinerii portughezi le-au transmis tinerilor coreeni ștafeta pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului de la Seul din 2027. Au fost transmise crucea și icoana Maicii Domnului „Salus Populi Romani”, căreia Papa Francisc îi este devotat.
 
În mâinile tinerilor coreeni, la sfârșitul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Domnului Isus Cristos, Regele Universului, se află mult mai mult decât o ștafetă. Sunt speranțele, temerile și bucuriile multor tineri în drum spre Seul 2027.
 
Cuvintele Papei Francisc sunt clare: „Să ne ținem ochii ațintiți asupra lui Isus, asupra Crucii sale și asupra Mariei, maica noastră: în acest fel, chiar și în dificultăți, vom găsi puterea de a merge înainte, fără teama de acuzații, fără nevoia de consens, cu propria noastră demnitate, cu propria noastră siguranță de a fi salvați și de a fi însoțiți de maica noastră, Maria, fără a face compromisuri”.
 
Papa Francisc s-a concentrat în predica sa pe trei cuvinte: acuzațiile, consensul și adevărul.
 
Pornind de la acuzațiile aduse lui Isus, Papa Francisc a amintit că Pilat nu dorea tulburări în „pacea militarizată” a provinciei sale și de aceea le-a dat satisfacție acuzatorilor lui Mesia. Prin acest episod, Papa îi cheamă pe tineri să nu se teamă dacă sunt puși „sub acuzare” pentru că îl urmează pe Isus, să nu se simtă greșiți.
 
Al doilea cuvânt este „consens”.  Isus spune că împărăția sa nu este din această lume, respingând astfel orice logică de putere, și așa pot face și tinerii de astăzi, care nu se lasă „infectați de nerăbdarea de a fi văzuți, aprobați și lăudați... Dumnezeu te iubește așa cum ești, nu așa cum pari”.
 
Adevărul, ultimul cuvânt, vine din iubirea pentru Dumnezeu și pentru frații și surorile noastre. El ne eliberează din închisoarea egoului, „rădăcina tuturor nedreptăților și nefericirii”, și ne permite să ne dezvoltăm în „deplină demnitate”.
 
La final, amintind de transmiterea crucii și a imaginii Mariei „Salus Populi Romani” de la portughezi la coreeni, Papa ne îndeamnă să privim la Isus și la Maria.
Înainte de înmânarea crucii și a icoanei Mariei, simboluri care „au fost încredințate tinerilor de către Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru ca ei să le poarte în întreaga lume”, Papa Francisc a adresat un gând și pentru victimele războaielor. 

C. L.