27 martie 2020 va rămâne cu siguranță o dată simbolică pentru pontificatul Papei Francisc, al cărui al optulea an a fost caracterizat în întregime de pandemie și s-a încheiat cu un alt eveniment istoric: prima călătorie a unui pontif în Irak, în ciuda riscurilor de Covid și siguranță.
 
Începând cu 9 martie 2020 nu a fost nicio predică, Angelus, Regina coeli sau mesaj al Sfântului Părinte în care să nu se facă referire la Covid-19 sau la consecințele sale, iar la 27 martie a fost făcută dedicarea către Fecioara Maria: „Ne-am dat seama că ne găsim în aceeași barcă, cu toții fragili și dezorientați, dar, în același timp, importanți și necesari, cu toții chemați să vâslim împreună, cu toții având nevoie de mângâiere reciprocă. În această barcă... suntem cu toții”.
 
În lunile de carantină și restricții, papa a fost sursa unei adevărate învățături despre însoțire și împărtășirea drumului poporului lui Dumnezeu, sub stindardul cuvântului „speranță”, indicat ca singura direcție posibilă pentru viitor.
 
 Anul trecut a fost un Paște pe care cu siguranță nu îl vom uita, întrucât ne pregătim să trăim un altul caracterizat prin măsuri noi. Papa a prezidat Calea Crucii, pentru prima dată în șapte ani de pontificat, nu din Colosseum, ci din Bazilica „Sfântul Petru”, iar riturile de Paște s-au săvârșit în bazilică și în Piața „Sfântul Petru” pentru prima dată fără participarea credincioșilor, situație care a durat până la Rusalii.
 
 „Va fi un an bun dacă vom avea grijă de ceilalți”, a spus Papa Francis în prima predică din 2021: „Pentru că, pe lângă vaccinul pentru corp, avem nevoie și de vaccinul pentru inimă: iar acest vaccin este tămăduirea”.
 
Papa a trăit exercițiile spirituale din Postul Mare, la fel ca toți cardinalii, pentru prima dată singur.
 
 Al optulea an al pontificatului Papei Francisc, marcat de Covid, va rămâne memorabil pentru publicarea celei de-a treia enciclici, Fratelli tutti, în care pontiful propune pentru lumea bolnavă terapia fraternității. Și nu numai din cauza Covid: „Fraternitatea este o provocare pentru întreaga lume”.

C. L.