În perioada 6-10 februarie 2024, la Vatican va avea loc Conferința internațională pentru formarea permanentă a preoților, cu tema „Reînflăcărezi darul lui Dumnezeu care este în tine (2Tim 1,6). Frumusețea de a fi discipoli astăzi. O formare unică, integrală, comunitară și misionară”. 
 
Conferința a fost organizată de Dicasterul pentru Cler, în colaborare cu Dicasterul pentru Evanghelizare și Dicasterul pentru Bisericile Orientale, și sunt așteptate să participe peste 1000 de dieceze din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova. 
 
La Conferință, Dieceza de Chișinău va fi reprezentată de Pr. Stanislav Obreja, căruia episcopul i-a solicitat să urmărească procesul de formare permanentă a clerului, inclusiv în vederea viitorului curs de formare pe care clerul îl va avea în luna noiembrie. 
 
Scopul conferinței este acela de a iniția un proces comun cu toate Bisericile locale în vederea consolidării formării continue și a însoțirii preoților. Sunt prevăzute sesiuni de studiu și discuții, oferind un spațiu larg pentru interacțiunea participanților, prin intermediul unor mici grupuri tematice și lingvistice. Conferința se dorește a fi o experiență concretă de formare continuă care să facă să se experimenteze bunătatea și validitatea unui stil participativ și sinodal. 
 
Conferința răspunde, de asemenea, solicitărilor magisteriului ultimilor papi privind necesitatea unui angajament reînnoit pentru formarea și însoțirea preoților, astfel încât să poată da un nou impuls vestirii credinței, iar prin această inițiativă se dorește a fi început un proces care să țese din ce în ce mai mult o rețea mondială în slujirii preoților. 
 
Evenimentul va începe în dimineața zilei de marți, 6 februarie 2024, și se va încheia sâmbătă, 10 februarie 2024, cu concelebrarea în Bazilica „Sfântul Petru”. O audiență privată cu Papa Francisc este programată pentru dimineața zilei de joi, 8 februarie. 

C. L.