Duminică, 6 octombrie 2024, comunitatea parohială din Bălți s-a reunit în cadrul sfintei Liturghii pentru a începe „a doua etapă a programului de reînnoire parohială”, în continuitate cu planul pastoral „O lume mai bună”, pe care parohia îl implementează sub îndrumarea unui preot polonez.
 
Această celebrare, importantă pentru comunitate și pentru parcursul pastoral, a fost prezidată de PS Anton Coșa, la invitația parohului, Pr. Jacek Puć, conștient că binecuvântarea păstorului diecezei va da un impuls mai mare parcursului parohiei.
 
În mesajul său introductiv adresat credincioșilor prezenți, episcopul a amintit de importanța de a fi o comunitate, făcând referire și la textele biblice oferite de liturgia cuvântului.
 
PS Anton a subliniat două condiții fundamentale pentru a construi cu adevărat o comunitate: „Prima este aceea că, precum soții în familie trebuie să fie fideli unul față de altul, la fel membrii unei comunități trebuie să fie fideli în primul rând față de Dumnezeu, apoi față de Biserică, Mireasa Duhului Sfânt, ziditorul comunității și al fraternității, și, în sfârșit, față de propria comunitate. A doua condiție este aceea de a fi asemenea copiilor, adică de a rămâne strâns uniți cu Dumnezeu și de a-l iubi mai presus de toate, așa cum un copil este atașat de părinții săi și-i iubește din toată inima. Această iubire față de Dumnezeu, așa cum ne îndeamnă sfântul apostol Ioan în Scrisoarea întâi, trebuie să se reflecte în iubirea față de aproapele, mai ales de aceia cu care, împreună cu noi, formează o singură comunitate de credință, speranță și iubire”.
 
Predica a fost rostită de preotul polonez care îndrumă comunitatea pe noul drum pastoral.
 
Pr. Jacek Puć i-a mulțumit episcopului pentru darul prezenței sale și pentru că a prezidat un eveniment atât de important pentru parohie și parcursul său pastoral. 

C. L.