În acest an, Parohia de Bălți sărbătorește 200 de ani de când a fost construită prima biserică catolică din localitate, motiv de mare bucurie atât pentru credincioșii din comunitate, cât și pentru întreaga Biserică Catolică din Moldova.

Prezenţa catolicilor în oraşul Bălţi este atestată documentar începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, când, la invitația unui boier din zonă, din Polonia trebuiau să vină vreo număr de 300 de familii de credincioşi, numărul celor care au venit fiind mult mai mic. Biserica „Adormirii Maicii Domnului” a fost construită în anul 1821, comunitatea din Bălţi făcând parte din parohia Chişinău. În anul 1828, comunitatea din Bălți devine parohie independentă, aflându-se, la fel ca toate comunitățile catolice din Basarabia, în componența Episcopiei de Kameneț-Podolsk. Conform datelor diecezane, în 1868 parohia era compusă din 792 de credincioşi. Administrator al parohiei era Pr. A. Szadurski, călugăr din Ordinul Carmelitan. În 1897, conform statisticilor oficiale, erau înregistraţi 732 de credincioşi în oraşul propriu-zis și 2.591 de credincioşi din regiunea învecinată, care aparțineau de această parohie. În anul 1926, parohia avea 2.500 de credincioşi, dintre care 2.000 erau polonezi și 500 armeni. 

În anul 1921, deci acum 100 de ani în urmă, în luna august, Parohia Bălți a devenit parte componentă a Diecezei de Iași, fiind vizitată de episcopii Alexandru Th. Cisar și Mihai Robu, avându-i ca păstori pe Pr. Mathias Szydagis și Hiacint Bock. În anul 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea bisericii zidite în anul 1821 a fost distrusă de bombardamente. Primele mărturii ale reluării activităţii parohiei Bălţi datează din 1 noiembrie 1944, liturghiile fiind celebrate în biserica armeană. Datele oficiale pentru anul 1946 indică un număr de 200 de credincioşi, însă, conform mărturiilor Pr. Nicolae Szczurek, în realitate erau până la 2.000, dintre care 1.500 locuiau în Bălţi. Autorităţile sovietice înregistrat parohia abia la 17 martie 1947, dar aceasta nu dispunea de preot, grija spirituală purtând-o preotul de la Chișinău. Parohia a funcţionat în mod legal până la 22 februarie 1962, când a fost scoasă din registre. După închidere, credincioşii au continuat să se adune pe ascuns, iar în anul 1978 au amenajat o capelă într-o locuinţă privată. 

În anul 1987, păstor al comunităţii catolice din Bălţi a devenit Pr. Jan Rudnicki, iar la 14 octombrie 1988, Departamentul pentru Probleme Religioase din cadrul Consiliului de Miniştri al URSS a înregistrat comunitatea religioasă a Bisericii romano-catolice din oraşul Bălţi. Începând cu anul 1990, paroh al comunităţii este Pr. Jacek Puć, care coordonează şi activitatea pastorală în satele Alexăndreni şi Pervomaisc. Sub păstorirea sa, în Bălţi a fost construită casa parohială şi o nouă biserică, ce a fost sfinţită la 29 septembrie 2010, în Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli, de către episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa.

M. Ț.