La 5 iunie, episcopul Anton Cosa a prezidat sfânta Liturghie solemnă cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la zidirea primei biserici catolice din Bălți.
 
Parohul comunității, Pr. Jacek Puć, care slujește la Bălți mai mult de treizeci de ani, a pregătit această zi de sărbătoare cu dedicație, făcându-i astfel pe credincioși să înțeleagă importanța acestei comunități catolice care există de mulți ani pe teritoriul Moldovei.
 
La sărbătoare au participat numeroși preoți și persoane consacrate, dar, mai presus de toate, credincioșii parohiei, care au trăit acest eveniment cu credință și atenție, precum și cu bucuria de a fi uniți împreună cu ocazia unui atât de valoros eveniment istoric și spiritual.
 
În predica sa, episcopul a reamintit în primul rând evenimentele din acești ani, amintind și preoții care s-au succedat în fruntea comunității, până în 1990, când a sosit părintele Jacek Puć, încă tânăr preot și hirotonit la 14 iunie 1989 în Polonia.
 
PS Anton a precizat că „această istorie este dovada faptului că, atunci când omul rămâne ferm atașat de Biserica vie și de biserica de piatră, de rugăciune, de sacramente, nicio dificultate nu-i stă în cale pentru a putea rămâne unit cu Dumnezeu și pentru a fi, asemenea primei comunități creștine, „o singură inimă și un singur suflet (Fap 4,32)”.
 
Din ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, episcopul a extras pentru comunitate următorul mesaj: „A aminti, a mulțumi, a iubi. Acestea sunt cuvintele care ar trebui să caracterizeze viața noastră de zi cu zi, ca oameni și creștini. Astăzi, suntem aici pentru a ne aminti de cei 200 de ani de când înaintașii noștri au zidit prima biserică catolică din Bălți, pentru că ei știau că biserica este locul cel mai potrivit pentru întâlnirea lor cu Dumnezeu”.
 
Ulterior, PS Anton a amintit cât de important a fost pentru comunitate zidirea noii biserici: „Dar astăzi avem aici, la Bălți, o biserică frumoasă, o biserică nouă, o biserică gata oricând să-și deschidă larg ușile pentru fiecare dintre noi, pentru a fi cât mai aproape de Dumnezeu, o biserică care să ne amintească mereu de bunătatea Domnului, dar și de vocația noastră, aceea de a deveni sfinți și neprihăniți înaintea lui Dumnezeu”.
 
Predica s-a încheiat cu o privire în viitor, în care drumul de credință al catolicilor din Bălți trebuie să continue: „Dar nu este suficient să fim așa doar acum, în prezent, ci trebuie ca și pe viitor să fim astfel: creștini care-și amintesc de bunătatea Domnului și de toate lucrările lui minunate; creștini care-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru această bunătate și pentru aceste lucrări; creștini care, recunoscători că au o biserică a lor, care nu-l lasă singur pe Isus din preasfânta Euharistie și nu lasă nici biserica pustie, ci vin aici pentru a-l întâlni pe Dumnezeu și pe aproapele; creștini care îl iubesc pe Dumnezeu pentru bunătatea și îndurarea lui cu care nu încetează să ne uimească și să ne copleșească”.
 
La sfârșitul liturghiei, Pr. Jacek Puć a mulțumit episcopului pentru darul apropierii și prezenței sale în toți anii care l-au văzut slujind în Parohia Bălți.
 
Cu această ocazie, a fost amenajată și o expoziție foto care prezintă în imagini istoria acestei biserici.

C. L.