În aceste zile la Roma are loc întâlnirea internațională a „parohilor lumii”, așa cum a fost numită, unde preoți de pe toate continentele au fost chemați să analizeze textele din etapa sinodală din octombrie 2023, în așteptarea ultimei etape din octombrie 2024.
 
Circa 200 de preoți de mai multe naționalități sunt împreună și vor încheia lucrările la 2 mai, în Aula Nouă a Sinodului, în prezența Papei Francisc,care va răspunde la întrebările lor, în special cu privire la viața de paroh.
 
Este o întâlnire îndemnată de Papa Francisc și organizată de Secretariatul general al Sinodului cu scopul de a dialoga și de a-i asculta pe preoții care se află în prima linie a activității pastorale în teritoriile care le-au fost încredințate.
 
La întâlnire participă și Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al diecezei noastre, în calitate de reprezentant al țărilor din Europa care nu fac parte din nicio Conferință episcopală: Moldova, Ucraina (Mukachevo), Cipru, Estonia, Luxemburg și Principatul Monte Carlo.
 
Secretarul general al Sinodului, cardinalul Mario Grech, a vorbit despre întâlnire ca despre un moment de împărtășire și ajutor reciproc, precum și de relatare a unor istorii diferite și îmbucurătoare de viață pastorală. 
 
Un aspect important a fost și fraternitatea preoțească care s-a creat în contextul întâlnirii și mai ales în cadrul celor 18 grupuri de lucru, împărțite pe limbile vorbite, care au fost contexte autentice de dialog și ascultare, ținând mereu cont de întrebările puse în textul rezultat din întâlnirea sinodală din octombrie 2023. 
 
Ceea ce a reieșit din lucrările grupurilor va fi transmis Secretariatului general al Sinodului pentru reflecție și pentru o eventuală includere în Documentul de lucru ce se pregătește pentru sesiunea de toamnă a Sinodului. 

C. L.