Pandemia a pus de la bun început credincioșii în dificultate, în nevoia lor de a participa la liturghii. În plus, pe măsură ce Paștele se apropia, problema modului de a participa la liturghiile și riturile din Săptămâna Sfântă a devenit mai apăsătoare. Restricțiile impuse de norme și mai ales de bunul simț, având în vedere tipologia răspândirii virusului, nu ofereau nicio posibilitate, astfel încât toată lumea trebuia să stea acasă, fără a putea fi prezentă la biserică cu ocazia diferitelor liturghii.

Totuși, impedimentele nu au fost un obstacol pentru inteligența pastorală și pentru iubirea purtată comunităților de către preoți. Așadar, unii cu experiență câștigată de-a lungul timpului și alții începători, preoții au înțeles bine că a venit momentul să folosească rețelele de socializare și tehnologiile moderne pentru a face posibilă participarea credincioșilor la toate liturghiile, riturile și adorațiile. În același timp, credincioșii au profitat această ocazie pentru a face un salt calitativ în utilizarea instrumentelor tehnologice, cum ar fi  acela de a da familiei înfățișarea unei „biserici domestice”, invocată de Consiliul Vatican II.

Preoții parohi au organizat sistemul, au identificat spații potrivite, au solicitat experților sfaturi și au început să difuzeze, îmbunătățind transmisiunea, liturghie după liturghie. La rândul lor, credincioșii au știut să amenajeze în case un colț liturgic, simplu și cu câteva simboluri religioase, să trăiască liturghia, poate stând în bucătărie sau în sufragerie, sau chiar în afara casei pentru a avea o recepționare mai bună a rețelei.

Utilizarea corectă a tehnologiei a făcut posibilă menținerea apropierii față de credincioși și punerea în practică a ceea ce Papa Francisc a cerut insistent încă de la începutul pandemiei: „Însoțiți-i pe credincioși”.

Acesta a fost cazul, folosind instrumente tehnologice, utilizate în general în alte scopuri, dar de data aceasta funcționale pentru participarea credincioșilor la viața comunității parohiale.

Nu a fost vorba de a viziona Liturghia, o expresie incorectă. Dar a fost vorba de a „participa” și acesta a fost un aspect pe care și Vaticanul a dorit să-l clarifice: „Credincioșii trebuie să participe la Liturghie, în direct și nu înregistrarea, pentru a trăi actualitatea misterului”.

Episcopul Anton Coșa a dorit să fie clarificat acest aspect într-o circulară trimisă preoților, în care a scris: „Vizionarea concomitentă dă valoare participării, deci nu este o simplă chestiune de a urmări Liturghia, cu atât mai puțin de a o vedea sau auzi, dar de a participa”.

„Am înțeles importanța liturghiei transmise prin rețelele sociale – a spus Episcopul de Chișinău – pentru că am înțeles eficacitatea acesteia și, de asemenea, dorința credincioșilor de a nu fi lăsați în singurătate. Sondajul despre participare mi s-a dovedit corect și, cu plăcere, am înțeles voința preoților parohii de a nu rata această ocazie”.

Episcopul a continuat: „Mai devreme sau mai târziu, normele care împiedică în prezent participarea credincioșilor și orice tip de adunare vor fi eliminate și nu va mai fi necesar să continuăm cu celebrările online, însă va rămâne valoarea unei prime experiențe pastorale de acest gen, care va fi, de asemenea, un motiv de reflecție în cadrul Bisericii locale. Pandemia a făcut și mai puternică și concretă inteligența și înțelepciunea pastorală în Biserică, pentru a-l aduce pe Cristos fraților și surorilor”.

În Moldova, prezența Bisericii Catolice pe rețelele sociale cu riturile Postului și ale Paștelui a trezit un interes considerabil chiar și în rândul credincioșilor ortodocși, obișnuiți să treacă indiferenți pe lângă bisericile catolice. Cu transmisiunile online i-am „adus” și pe ei în biserică, ne-am manifestat modul nostru de a ne ruga și de a sărbători, recepționat pe paginile sociale cu prietenie și spirit de frăție.

Acum este bine ca pandemia să se termine! Cu siguranță, vor exista și alte oportunități de a folosi rețelele de socializare, astfel încât credincioșii vor trebui să-și amintească să țină mereu încărcată bateria la telefoanele mobile, tablete și computere.