În perioada 16-17 mai, la București a avut loc un Seminar internațional de studii europene cu tema „Procesul de integrare și creșterea sărăciei în perioada Covid-19 și a războiului din Ucraina”.
 
Evenimentul a fost organizat prin colaborarea mai multor organizații: Movimento Cristiano Lavoratori, Efal, Eza, PICM și Fondazione Europa Popolare. Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău, a participat la eveniment în calitate de vorbitor, dezvoltând următoarea temă: „Dialogul social în Europa încă îndepărtată, în lumina conflictului recent”.
 
Zilele de reflecție s-au bucurat și de prezența altor vorbitori din Italia, Bulgaria, Ungaria, Albania și Croația, dar mai ales din România, printre ei și Pr. Francisc Ungureanu, actualul secretar al Conferinței Episcopale Române.
 
În discursul său, Mons. Cesare Lodeserto a reamintit, ținând cont de învățăturile Papei Francisc, de valoarea dialogului ca singura cale de depășire a conflictului.
 
„Achiziționarea de arme de până acum nu a făcut decât să exacerbeze conflictul în numele dreptului la apărare – a spus Mons. Cesare Lodeserto – pe lângă faptul că a provocat morți de ambele părți. Dialogul, în pofida dificultăților reale, ar putea duce la o dezescaladare treptată a conflictului, grație medierii unor actori internaționali credibili și detașați de orice interese părtinitoare”.
 
„Trebuie spus, de asemenea, – a continuat vicarul general – că sărăcia actuală și sărăcia care ne așteaptă în continuare este rezultatul lipsei de dialog și al lipsei de înțelepciune în ceea ce se întâmplă”.

M. Ț.