Cea de-a doua zi a cursurilor de formare a clerului din Dieceza de Chișinău s-a încheiat cu tema pastorației familiei. În ziua precedentă, fusese abordat subiectul pastorației tinerilor.
 
În cursul dimineții, Sr. Paula Malciuc, responsabil al Oficiului diecezan pentru pastorația familiei și cateheză, iar după-amiaza, Mons. Cesare Lodeserto, vicar general, au ținut prelegeri pe această temă.
 
Sr. Paula Malciuc, în calitate de responsabil al Oficiului diecezan pentru pastorația familiei, a prezentat mai întâi situația oficiului și ceea ce s-a realizat în prima perioadă de activitate a acestuia. Ea a vorbit despre situația din dieceză, despre inițiativele întreprinse până în prezent, despre provocările cu care ne confruntăm și despre cum pot fi depășite, precum și despre materialele disponibile pentru o bună pastorație a familiei.
 
O atenție deosebită a fost acordată prezentării noului document al magisteriului privind însoțirea căsătoriei: Inițiativa catecumenală pentru viața conjugală.
 
Sr. Paula a reamintit apoi celor prezenți despre importanța unui program de formare pentru familii, prin studierea și cunoașterea învățăturii de bază a Bisericii Catolice. Aceasta a reiterat cât de importantă este metoda de lucru și de transmitere a cunoștințelor și experienței în materie de familie, precum și aprofundarea bunelor practici. De asemenea, a amintit necesitatea de a organiza seminare de formare, în cooperare cu Institutul pentru Familie și cu alte conferințe episcopale, precum și tabere de vară pentru familii și cupluri.
 
Adresându-se preoților, și în special parohilor, Sr. Paula a pus problema cum și ce se poate implementa în dieceză din ceea ce se cere în Magisteriul Bisericii, ținând cont de realitatea locală și de dificultățile cu care se confruntă deja parohiile. Aceasta a fost, de asemenea, reflecția în cadrul grupurilor de studiu.
 
Ulterior, Mons. Cesare Lodeserto a vorbit despre următoarea temă: „Îngrijirea pastorală a familiilor aflate în dificultate și în situații dificile. Indicațiile Magisteriului”.
 
Pornind de la documentele Magisteriului și în special de la Exortația apostolică Amoris laetitia, Mons. Cesare a reafirmat necesitatea Bisericii de a readuce în centrul acțiunii sale pastorale proclamarea cu bucurie a iubirii conjugale și familiale și de a propune tuturor, începând cu cei mai tineri, calea foarte umană a căsătoriei ca o cale de cunoaștere a lui Dumnezeu și de a fi un grăunte de speranță în lume.
 
Mons. Lodeserto a amintit cum Papa Francisc a inițiat un proces de reflecție în cadrul Conferințelor episcopale și al fiecărei Biserici în parte asupra poziției divorțaților recăsătoriți și a integrării lor în comuniunea Bisericii, având ca referință două criterii cheie: discernământ și milostivire. În special, a fost amintită etica milostivirii, pornind din nou de la exortația apostolică al Papei Francisc, care îndeamnă la o convertire etico-pastorală de apropiere de oameni, marcată de trei momente: discerne, însoțește, integrează.
 
Vicarul general a prezentat apoi situația tribunalului bisericesc al diecezei, solicitând atenția și cooperarea parohilor pentru acele cazuri care pot fi evaluate și eventual rezolvate.
 
Lucrul în grupuri a fost un prilej de a explora tema familiei, problemele parohiilor în calea pastorației familiei și multe alte aspecte cu care parohii sunt chemați să se ocupe în viața parohiei.
 
În cadrul zilei de studiu, episcopul a prezentat inițiativa anuală a Zilei Familiei, ca moment de angajament eclezial pentru promovarea pastorației familiei și a schimbului de experiențe și momente de rugăciune.

C. L.

Galerie foto