Lăsând la o parte, pentru câteva zile, slujirea proprie fiecăreia, persoanele consacrate din Dieceza de Chișinău au efectuat, în zilele de 23-24 septembrie 2017, o călătorie în România, scopul principal al căreia a fost pelerinajul la principalele sanctuare dedicate sfintei Fecioare Maria.
La 22 septembrie, ajungând la Șumuleu Ciuc, călugării și călugărițele din dieceza noastră au participat la sfânta Liturghie în limba maghiară. Acest fapt arată încă o dată bogăția Bisericii noastre Catolice. Am avut apoi parte de o excursie prin sanctuar, ghidul vorbindu-ne despre istoria acestuia și despre minunile realizate prin mijlocirea Mamei noastre cerești. La sfârșitul excursiei, fiecare dintre noi ne-am apropiat de altarul dedicat Mariei, oferindu-i ei tot ce avem și tot ce suntem.
Călătoria noastră a continuat prin serpentinele Carpaților, într-un peisaj de o frumusețe extraordinară. În astfel de locuri se poate înțelege și experimenta măreția lui Dumnezeu!
Gazdă pe timpul nopții ne-a fost comunitatea poloneză din Soloneț. A urmat o nouă zi cu noi experiențe. Am vizitat salina din Cacica, un loc destul de interesant, în care, sub pământ, am vizitat capela, bazinul, sala de dans, terenul de fotbal și am admirat picturile murale. Apoi ni s-au deschis ușile principalului lăcaș din Cacica: sanctuarul dedicat Fecioarei Maria.
Continuându-ne drumul, am vizitat mănăstirea ortodoxă Voroneț, aflată într-o zonă foarte frumoasă, având o biserică pictată la exterior, reprezentând istoria mântuirii și judecata finală. După ce am admirat toată această priveliște, ne-am îndreptat spre casă.
Pe drumul de întoarcere, am trecut pe la Seminarul din Iași, unde rectorul – Mons. Benone Farcaș, ne-a purtat prin acel lăcaș de formare al viitorilor preoți. Apoi am vizitat catedrala din Iași și muzeul dedicat fericitului Anton Durcovici.
Le mulțumim tuturor celor care au luat parte la acest pelerinaj interesant, din care am avut multe de învățat, dar și plin de momente de destindere. Asemenea călătorii ne fac mai uniți, ne dezvoltă și ne întăresc sufletul.
Un pios gând de recunoștință îndreptăm spre cei care au organizat acest pelerinaj, precum și celor care l-au susținut spiritual și material, în special Preasfințitului Anton Coșa. Fie ca Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ocrotească!
Sr. Țîran Anastasia