În perioada 10-21 octombrie în Republica Moldova are loc pelerinajul relicvelor sfântului Anton de Padova. Cu această ocazie, părinții Egidio Canil și Daniel Fechetă ne-au acordat un interviu, în care ne vorbesc despre misiunea pelerinajului și importanța sa pentru Biserica noastră locală.

În ce constă misiunea acestui pelerinaj, care a inclus și Dieceza de Chișinău?

Este sfântul Anton cel care ne-a cerut nouă, fraților săi, să îl însoțim pe străzile Europei și ale lumii. Acesta este un pelerinaj care a început acum 37 de ani, de când a fost deschis mormântul său, care era închis de mai bine de șapte secole, din 1263. A fost posibil să facem aceste relicvarii, cu permisiunea sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru ca sfântul Anton să-și poată continua misiunea pe care Dumnezeu i-o încredințase în timpul vieții sale pământești.

Misiunea constă în a fi aproape de numeroșii săi cinstitori, mai ales aproape de cei săraci și a celor care sunt în suferință, răspândiți în lumea întreagă, pentru a continua opera sa de evanghelizare. Noi, frații, am ales acest moto pentru pelerinajele cu relicvele sfântului Anton în lume: „Sfântul Anton, Evanghelie și caritate”.

Pelerinajul cu relicvele sfântului Anton pe diferite continente ne dă impresia că oferă o puternică susținere spirituală comunităților și bisericilor locale pe care le întâlnim.

O fericită surpriză este aceea de a vedea cum sfântul Anton este iubit de credincioșii apartenenți altor religii: musulmani, hinduiști sau budiști. El îi susține și ajută pe parcursul credinței lor. Atunci când îi întrebăm de ce îl iubesc pe sfântul Anton, aceștia ne răspund: „deoarece sfântul Anton face minuni și pentru noi!”.

Ce ne învață pe noi astăzi sfântul Anton de Padova?

Sfântul Anton este un sfânt tânăr, avea 36 de ani când a murit. El le-ar vorbi tinerilor prin intermediul propriei mărturii de viață. Încă de când era copil a dorit să se consacre lui Dumnezeu și s-a pregătit cu responsabilitate pentru a-și trăi vocația sa de preot. Pe parcursul misiunii sale, în toate orașele unde ajungea, frecventa centrele culturale ale vremii, devenind prietenul studenților și profesorilor în universitățile care începeau să apară. Devenind un discipol al sfântului Francisc, a primit din partea acestuia misiunea de a se îngriji de formarea fraților franciscani. Pe tinerii de astăzi i-ar îndemna să fie credincioși angajamentelor lor de formare culturală și profesională, bine ancorați în viața spirituală și evanghelică.

Cum îi ajută relicvele sfântului Anton pe credincioși?

Credincioșii care se apropie de relicvele sfântului Anton, de obicei, sunt legați de el printr-o profundă prietenie, deoarece, în viața lor, deja au experimentat ajutorul său.

În mod normal, întâlnirea cu relicvele sfântului Anton este pentru a-i mulțumi pentru ajutorul primit și pentru a-i cere alte haruri, pentru ei înșiși sau pentru propria familie. Cinstitorii se roagă, de asemenea, pentru a obține binefaceri materiale, dar și spirituale, pentru a fi susținuți în trăirea propriei credințe. Sunt foarte mulți cinstitori ai sfântului Anton care se simt inspirați de a se apropia de sacramentul Spovezii și al Sfintei Euharistii. Sfântul Anton le amintește, de asemenea, să fie aproape și solidari cu cei săraci.

Cum credeți, care este impactul pelerinajului relicvelor sfântului Anton pentru Biserica noastră locală?

Însoțind relicvele sfântului Anton în Moldova, am întâlnit o biserică tânără care, după o perioadă dificilă sub regimul comunist, se află angajată pe drumul redescoperirii propriei identități, chiar dacă este o biserică în minoritate. Am admirat mai ales multiplele opere de caritate și educative, rod al angajării sincere și gratuite a preoților și persoanelor consacrate. Vizita relicvelor sfântului Anton de Padova, „protector al celor săraci”, va aduce haruri speciale tuturor comunităților, susținând, în special, aceste opere de caritate. Sfântul Anton este, de asemenea, doctor al Bisericii, cu titlul de „doctor evangelicus”. În această vizită, el le cere tuturor credincioșilor și cinstitorilor săi să se angajeze în a cunoaște, a iubi și a trăi Evanghelia.

Mihail Țurcanu