În zilele de 11 și 12 iunie 2016, un grup de tineri din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bender au efectuat un pelerinaj prin parohiile Diecezei de Chișinău (nord și centru). Scopul călătoriei a fost cunoașterea parohiilor și a vieții lor. Timpul pelerinajului a fost împărțit în rugăciune, comunicare și cântări de laudă… Iată și unele impresii ale tinerilor noștri:

„Vreau să împărtășesc impresiile minunate pe care le-am avut în timpul pelerinajului prin parohii și alte locuri interesante. Primul punct al călătoriei noastre a fost Orheiul Vechi. Deși am mai fost acolo, peisajul încântător al stâncilor nu încetează să uimească. Apoi am mers la Orhei, unde am participat la sfânta Liturghie, la Grigorăuca, Bălți, Râșcani (unde am și înnoptat și toată seara am cântat la chitară). Tot aici am luat parte la sfânta Liturghie, după care am trecut prin Stârcea și Ungheni, lăsând pentru încheiere Chișinăul, unde am trecut prin Poarta Sfântă. În timpul călătoriei nu am uitat de rugăciune. În fiecare parohie am întâlnit ceva interesant, instructiv, ceva nou pentru mine personal; fiecare parohie are ceva al său. Destul de interesante au fost relatările despre construcția bisericilor. În multe locuri am fost pentru prima dată și pentru mult timp voi purta în amintire acest pelerinaj. Pentru mine a fost ceva de genul unei călătorii și nu regret că am dat din timpul meu în loc să mă pregătesc pentru examene”.

„Excursia la care am avut fericirea să particip nu m-a lăsat indiferentă. Am primit o mare de emoții pozitive, de neuitat, impresii plăcute de la ceea ce am văzut și am auzit. În bisericile pe care le-am vizitat am fost primiți cu căldură. Mi-a fost interesant să aud informații despre istorie, despre enoriași, să privesc edificiile și amenajarea interioară a bisericii și, într-adevăr, ele se remarcă prin frumusețe și atrag atenția. Călătoria a fost minunată, fapt pentru care le mulțumesc organizatorilor”.

„Sunt de acord cu faptul că pelerinajul este asociat cu efortul fizic și reflecția spirituală. Însă acesta a fost și o ocazie de a ne încărca cu energie spirituală, sentimente de comuniune și grijă pentru aproapele. Suntem o mare familie creștină în care există valori și interese comune. Cel mai mult apreciez sentimentul de încredere; când, pentru prima dată intri într-o biserică dintr-o localitate necunoscută, știi că ești așteptat, și ești așteptat cu bucurie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții și toate harurile pe care ni le dă zi de zi.

A consemnat Sr. Anastasia