Obosiți și, în același timp, fericiți! Aceste sentimente se puteau citi pe fețele copiilor care au sosit la Chișinău de la Roma, după ce au participat la Ziua Mondială a Copilului, alături de Papa Francisc.

Cu toții sunt fericiți, nu doar pentru că au trăit un eveniment istoric, pentru prima dată organizat de Papa Francisc, dar și pentru că au vizitat orașul Roma, grație colaborării unui călugăr franciscan, care le-a povestit copiilor, dar și adulților prezenți, despre viața creștină a Romei și istoria acesteia.

Copiii au fost implicați în două evenimente importante la Roma: primul a fost întâlnirea de pe Stadionul din Roma, iar al doilea din Piața „Sfântul Petru”. Două evenimente complet diferite, dar caracterizate de același sentiment de sărbătoare și de bucurie care Papa Francisc a dorit să fie oferite copiilor participanți, veniți din peste 101 țări din întreaga lume.

Grupul din Republica Moldova, format din 21 de copii, nouă adulți și două călugărițe, a făcut parte din marea mulțime de pelerini, peste 50.000 de persoane în total.

Grupul din Moldova a participat activ la eveniment, vizibil, afișând în repetate rânduri panoul mare pe care era scris locul de proveniență, și purtând cu toții tricouri cu mențiunea țării de origine.

Acest eveniment a fost posibil datorită susținerii episcopului Anton Coșa și, în același timp, datorită generozității Pr. Vivian Furtado, fost paroh de Stăuceni, care i-a primit pe pelerinii din Moldova în noua sa parohie din Roma.

În același timp, trebuie menționată și munca atentă a celor două călugărițe care au călătorit cu copiii, precum și a adulților, inclusiv a părinților, care au dorit să împărtășească acest eveniment cu cei mici, ceea ce i-a făcut și pe ei să se simtă copii în acest val de micuți veniți din atâtea părți ale lumii. 

Întoarcerea în Moldova va fi urmată de reflecție și revenirea la viața parohiei. Papa Francisc, în cursul intervențiilor sale, atât sâmbătă 25 mai cât și duminică 26, le-a cerut adulților să se dedice mai mult copiilor, să-i apere de răutatea lumii, să le creeze locuri de viață sigure, să-i facă cu adevărat pe acești copii capabili să crească în seninătatea familiilor și în orice alt loc care le poate transmite cele mai bune sentimente ale vieții creștine.

Ziua Mondială a Copilului a fost un angajament foarte important pentru dieceza noastră, arătând atenția față de cei mai mici și, în același timp, făcându-i pe toți să conștientizeze cât de important este să avem grijă de această realitate socială, în inima căreia este scris viitorul țării.

C. L.