Perioada Adventului începe pe 29 noiembrie și, în același timp, începe noul an liturgic, în contextul pandemiei și a consecințelor acesteia. Suntem invitați să veghem! O indicație evanghelică foarte oportună, care vrea să ne conștientizeze că trebuie să trăim o credință mai vie și mai semnificativă în Isus și să manifestăm o atenție sporită la nevoile altora.
 
Odată cu pandemia, experimentăm cât de mare este fragilitatea noastră. Poate că redescoperim adevărata dimensiune umană, cu multe limite. Suferim din lipsa adevăratei libertăți de mișcare și a interacțiunii interumane. Aceasta poate fi ocazia de a descoperi cât de mult avem nevoie unul de altul, pentru că nimeni nu se salvează singur.
 
Devenim conștienți că viața noastră este mai bună dacă ne aflăm în armonie cu ceilalți și cu comunitățile noastre. Văzând ce se întâmplă în lumina cuvântului lui Dumnezeu, ne dăm seama că un alt Babel s-a repetat. O dispersie care trebuie reconstruită, ajutată de propunerea lui Isus, care a venit ca o adevărată lumină ce adună bărbați și femei pe cărările iubirii.
 
Isus este cel care ne invită să rămânem în comuniune cu el, să cultivăm relații la nivel personal, familial și comunitar. Capabili de a-și aminti, asemenea Mariei, atentă și disponibilă la cuvântului lui Dumnezeu, care vine pe neprins de veste. Capabili de a ne reuni, depășind închiderile, lenea, fricile, egoismul.
 
Nașterea Domnului ne vorbește despre lumină. Adevărata lumină a venit pe lume, cea care luminează pe fiecare om. Isus însuși va spune: „Voi sunteți lumina lumii”. Este necesar un angajament: să lăsăm lumina să strălucească în inimile noastre, în ochii noștri, în fața noastră, în picioarele noastre, în mâinile noastre, în gesturile noastre.
 
Un Advent binecuvântat, astfel încât să putem experimenta bucuria luminii care ne adună pentru a ne încălzi și a ne lumina viața; pentru a depăși orice frică și incertitudine cu responsabilitate și iubire!
 
C. L.