Data de 10 aprilie 2010 va rămâne o zi de doliu pentru istoria naţiunii poloneze, pentru că, în tragicul accident aviatic de lângă Smolensk, şi-au pierdut preşedintele ţării Lech Kaczynski, prima Doamnă Maria şi multe alte înalte oficialităţi civile şi religioase. Din păcate, Euronews precizează că, după un an, circumstanţele în care a avut loc accidentul nu se cunosc cu exactitate şi rămân o sursă de tensiune în relaţiile ruso-poloneze.
 
 
 
Biserica Romano-Catolică din Chişinău, condusă de PS Anton COȘA, s-a solidarizat cu durerea tuturor rudelor celor care au murit în apropiere de Smolensk cu un an în urmă, şi a celebrat o Sfântă Liturghie de pomenire a celor decedaţi pe data de 10 aprilie 2011, în catedrala Providenţa Divină din Chişinău.
 
 
 
La începutul Sfintei Liturghii, ambasadorul Poloniei a dat citire tuturor celor 96 de răposaţi şi a funcţiilor pe care le aveau în Stat sau Biserică, după care preoţii prezenţi au intonat Requiem-ul de pomenire.
 
 
 
La Liturghie au mai participat: Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bogumil Luft, Ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif J. Chaudhry, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, alţi oficiali şi credincioşi.
 
 
 
Odihna veşnică, dă-o lor, Doamne!