Spre deosebire de postul din timpul Triduum-ului Pascal, care este un semn de participare la moartea Domnului, cel de la începutul Postului Mare este o expresie a penitenței și o dorință de convertire.
Potrivit Codului de Drept Canonic (cann. 1249-1253), toți credincioșii catolici sunt obligați să postească și să se abțină de la carne cu aceste două ocazii, dar este bine să reținem următoarele aspecte:
- norma postului obligă la o singură masă în timpul zilei, dar nu interzice să se consume ceva dimineața și seara;
- norma de abstinență interzice folosirea cărnii, precum și a alimentelor și băuturilor deosebit de căutate și scumpe.
- Postul și abstinența, în sensul specificat mai sus, trebuie să fie respectate în Miercurea Cenușii și în Vinerea Patimilor și a Morții Domnului nostru Isus Cristos;
- La legea postului sunt obligați toți adulții până la vârsta de 60 de ani; la legea abstinenței sunt obligați cei care au împlinit vârsta de 14 ani.
În perioada Postului Mare, creștinii trebuie să contribuie în mod decisiv la edificarea Trupului lui Cristos și la bunăstarea spirituală și socială a comunității umane. Această contribuție este oferită printr-un stil de viață sobru și uneori auster.
Anul acesta, în mod extraordinar, Papa Francisc, în urma teribilului război izbucnit în Ucraina, recomandă pentru Miercurea Cenușii să se adere la practica pioasă a postului și rugăciunii cu o intenție specială: darul păcii pentru poporul care suferă de pe urma atacului armat.
C. L.