Postul Mare din anul 2021 este marcat de pandemie și de măsurile de protecție care afectează viața eclezială din Moldova. Și anul trecut, o bună parte din Timpul Postului Mare a fost marcată de coronavirus și de regulile impuse de autorități.
 
„Postul Mare trebuie să fie în același timp o perioadă care trebuie trăită cu credință, speranță și caritate – a spus episcopul de Chișinău – așa cum a indicat Papa Francisc în mesajul său pentru Postul Mare”.
 
„A trăi un Post Mare de caritate– a spus Papa Francisc – înseamnă a avea grijă de cel care se află în condiţii de suferinţă, abandonare sau angoasă din cauza pandemiei de Covid-19... să oferim cu caritatea noastră un cuvânt de încredere şi să-l facem pe celălalt să simtă că Dumnezeu îl iubeşte ca pe un fiu”.
 
Postul Mare ne aduce aminte de cele patruzeci de zile de post trăite de Domnul în pustiu înainte de a-și începe misiunea publică. Patruzeci este numărul simbolic cu care Vechiul și Noul Testament reprezintă momentele esențiale ale experienței de credință a poporului lui Dumnezeu. În Evanghelii există și patruzeci de zile în care Isus înviat îi învață pe discipolii săi, înainte de a se înălța la cer și a-l trimite pe Duhul Sfânt.
 
Pandemia a modificat deja ritul impunerii cenușii pentru a-l adapta la măsurile anti-Covid și a-l face un act sigur. PS Anton Coșa i-a îndemnat pe preoți ca, în cadrul celebrărilor comunitare, să respecte normele: „Credincioșii au suferit și suferă încă din cauza distanțării, și este bine ca celebrările să aibă loc în mod normal și în strictă conformitate cu ceea ce este indicat de autorități. Participarea credincioșilor la viața comunității trebuie să genereze în ei sentimente de speranță”.
 
Postul, pomana și rugăciunea sunt semnele sau mai bine zis practicile Postului Mare. Papa Francisc, în mesajul său, le definește ca fiind „condițiile și expresia convertirii noastre”. Și adaugă: „Calea sărăciei şi a privării (postul), privirea şi gesturile de iubire faţă de omul rănit (pomana) şi dialogul filial cu Tatăl (rugăciunea) ne permit să întrupăm o credinţă sinceră, o speranţă vie şi o caritate activă.”.
 
Postul este, de asemenea, un moment privilegiat pentru rugăciune, și în mesajul pentru Postul Mare 2021, Papa Francisc ne îndeamnă să reînnoim speranța prin rugăciune: „În reculegere şi în rugăciunea tăcută, speranţa ne este dăruită ca inspiraţie şi lumină interioară, care luminează provocări şi alegeri ale misiunii noastre: iată pentru ce este fundamental să ne reculegem pentru a ne ruga (cf. Mt 6,6) şi a-l întâlni, în ascuns, pe Tatăl duioşiei. A trăi un Post Mare cu speranţă înseamnă a simţi că suntem, în Isus Cristos, martori ai timpului nou, în care Dumnezeu «face noi toate lucrurile»”.

C. L.