Se apropie perioada Postului, o perioadă de patruzeci de zile în care creștinul este încurajat să se dedice cu mai multă grijă pregătirii pentru a întâmpina și a trăi evenimentul Învierii lui Cristos.
 
De ce durează Postul patruzeci de zile? Numărul „patruzeci” are o semnificație biblică: potopul universal a durat patruzeci de zile și patruzeci de nopți, peregrinarea evreilor în deșert a durat patruzeci de ani, patruzeci de zile petrecute de Moise pe Sinai, patruzeci de zile și patruzeci de nopți Ilie a mers spre Horeb, muntele lui Dumnezeu, patruzeci de zile Isus a fost ispitit de diavol în deșert. Numărul „patruzeci” amintește despre calea credinciosului în perioada în care învață să se conformeze tot mai mult cu Cristos.
 
Postul, rugăciunea, caritatea. Pentru a trăi perioada Postului, trebuie luate în considerare următoarele aspecte: postul, rugăciunea și caritatea. Pe lângă hrană, creștinul este invitat să se abțină de la toate formele de rău și păcat, cu necesitatea de a recunoaște propria fragilitate și de a depăși dorințele care împiedică mersul pe calea credinței. În perioada Postului, este importantă rugăciunea care vine din ascultarea cuvântului lui Dumnezeu: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Mt 4,4). Rugăciunea ne permite să ne curățăm inima de păcat, astfel încât sămânța cuvântului lui Dumnezeu să poată pătrunde și să dea roade. Rugăciunea trebuie să se traducă în caritate. „Nu lăsa să se întâmple – spune sfântul Augustin – ca limba ta să-l binecuvânteze pe Dumnezeu și viața ta să-l blesteme”. Postul este o ocazie de a pune caritatea pe primul loc.