La 14 aprilie 966, principele polonez Mieszko I (935-992), căsătorit cu principesa catolică boemă Dubrawka, a primit botezul, împreună cu el, creștinismul devenind și credința supușilor săi. Faptul a pus începutul unei simbioze strânse dintre statul polonez și Biserica Catolică, simbioză ce a supraviețuit multor încercări.
În acest An al Milostivirii, Polonia își serbează a 1050-a aniversare a momentului în care Bunul Păstor, Isus Cristos, a devenit și păstorul ei. În omilia sa din data de 14 aprilie 2016, primatul Poloniei, arhiepiscopul de Gniezno, Wojciech Polak, a spus: „Astăzi, la 1050 aniversare a botezului Poloniei ne întoarcem la rădăcinile comune ale vieții noastre de credință, dorind să conștientizăm încă o dată că sacramentul Botezului este un semn al unității”. În continuare, primatul a amintit cuvintele unuia dintre cei mai mari fii ai Poloniei – sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: „Suntem martorii și în fața ochilor noștri se realizează iarăși unitatea spirituală a Europei creștine, care se compune din două mari tradiții: Occidentul și Orientul”.
Această unitate în botezul lui Cristos s-a văzut zilele trecute în Polonia, întrucât, la serbările prilejuite de acest aniversar, pe lângă episcopii polonezi, s-au adunat prelați și politicieni din diverse țări ale bătrânului continent – în special din acelea în care există comunități poloneze –, aparținân diverselor confesiuni creștine. Printre invitați s-a aflat și păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care a purtat în Polonia salutul său și al comunității catolice din Republica Moldova, comunitate cu adânci rădăcini poloneze. Printre invitații de onoare s-a aflat și secretarul de stat al Vaticanului, card. Pietro Parolin. Liturghia comemorativă a fost celebrată la Ostrów Lednicki, nu departe de Gniezno, unde se află ruinele palatului princiar ale „Insulei Sfinte”, locul cel mai probabil al botezului lui Mieszko.
Pe lângă celebrarea de la Ostrów Lednicki, programul evenimentelor dedicate acestui aniversar a cuprins și o reuniune specială a Conferinței Episcopale Poloneze și Adunarea Națională a deputaților în frunte cu președintele Andrzej Duda, care, pentru prima dată, a avut loc la Poznań și la care a participat, ca delegat din partea conducerii țării noastre, Andrian Candu, președintele Parlamentului, care a avut o scurtă întrevedere și cu PS Anton.
În timpul vizitei sale în Polonia, păstorul nostru s-a întâlnit și a dialogat cu cardinalul Pietro Parolin, transmițându-i-i, prin intermediul său, salutul Bisericii din Moldova Sfântului Părinte Papa Francisc. A dialogat cu înalți prelați polonezi, pe care i-a informat despre situația Bisericii noastre locale, despre viața de credință a catolicilor din Republica Moldova, despre problemele și bucuriile lor, despre sfidările cărora trebuie să le facă față. De asemenea, a avut întrevederi cu alți episcopi din țările Europei de Est, cărora le-a vorbit despre ce înseamnă să fii creștin catolic în Republica Moldova. Aceste întâlniri au fost ocazii propice pentru consolidarea legăturilor existente între Biserici. Concret, PS Anton Coșa a discutat cu episcopul auxiliar de Odessa, PS Jacek Pyl, responsabil și cu pastorația catolicilor din Crimeea; cu Maksymilian Leonid Dubrawski, episcop de Kameneț-Podolsk; cu episcopul de Luțk, PS Vitalij Skomarovskyj; cu primatul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, arhiepiscopul major de Kiev-Halici, ÎPS Svjatoslav Ševčuk, și cu episcopul greco-catolic de Mukačeve, PS Milan Šašik.
O mare bucurie i-a prilejuit episcopului nostru vizita la Seminarul „Towarzystwo Chrystusowego” pentru polonezii de peste hotare din același oraș Poznań, unde s-a întâlnit cu rectorul, Pr. Andrzej Łysy, originar din Bielorusia, și cu corpul profesoral, precum și cu redactorul revistei creștine Miłujcie się! (Iubiți-vă!), Pr. Mieczysław Piotrowski, având parte de o primire călduroasă și rămânând plăcut surprins de interesul manifestat de „Towarzystwo Chrystusowego” pentru credincioșii Diecezei de Chișinău.
Ecouri ale participării Preasfințitului Anton Coșa la serbările prilejuite de al 1050-lea aniversar de la botezul Poloniei s-au resimțit imediat și în dieceza al cărei păstor este, entuziasmul credincioșilor de aici fiindu-i transmis chiar în zilele prezenței sale în Polonia de preoții locali.
Pr. Petru Ciobanu