Episcopia de Chișinău este alături de Părinții Dehonieni și se roagă pentru ei, cu recunoștință pentru slujirea plină de roade pe care au făcut-o, de la începuturile renașterii Bisericii noastre locale, în Decanatul de Transnistria. Congregația Preoţilor Preasfintei Inimi a lui Isus, cunoscută și sub numele de „Părinții Dehonieni”, este un institut călugăresc fondat în 1878 în Franța, de Pr. Leon Jean Dehon. Scopul familiei dehoniene este de a propaga devotamentul față de Preasfânta Inimă a lui Isus, cu angajamentul de a răspândi împărăția sa în suflete și în societăți. Congregaţia este formată din preoți și laici consacrați.
 
Carisma specifică , dorită de părintele Dehon, constă în a concentra totul asupra iubirii lui Cristos, cerând tuturor părinților dehonieni să fie martori ai iubirii divine și edificatori ai fraternității umane, precum și să-i facă pe oamenii de astăzi să cunoască iubirea totală a lui Cristos pentru ei.
 
 
De aici angajamentul dehonienilor în lume, și, spre deosebire de multe alte congregații călugăreşti, nu există o formă de apostolat care să caracterizeze Institutul, dar orice activitate pastorală poate intra în sfera misiunii sale în Biserică și în lume, cu condiția ca spiritul care îl animă să fie caritatea lui Cristos, care s-a făcut totul pentru toți.
 
O formă privilegiată a slujirii apostolice a aceastei Congregații este activitatea misionară ad gentes și în parohii, așa cum se întâmplă în Dieceza de Chișinău, fiind un instrument pentru a trăi și vesti evanghelia astăzi.
 
În Dieceza de Chișinău, părinții dehonieni sunt prezenți de 29 de ani și sunt angajați în prezent în șase parohii, pe teritoriul Transnistriei, unde există șase preoți și un frate laic.
 
Pr. Piotr Kuszman este coordonatorul dehonienilor din dieceza moldovenească și toți depind de provincia poloneză.
 
 
„Prezența noastră în această Dieceză – a spus Pr. Piotr – răspunde la ceea ce este scris în Constituțiile noastre și în special la numărul 33: Misiunile de dincolo de granițele noastre constituie pentru fiecare o dimensiune fundamentală a consacrării noastre”.
 
„Părinții Dehonieni trăiesc în duhul ispășirii pentru păcate și indiferență, pentru a răspunde iubirii lui Dumnezeu prin iubire, ispășind astfel insuficiența de iubire”.
 
„Congregația dehoniană și, în special, provincia poloneză – a spus Pr. Piotr – au înțeles importanța de a fi prezenți în această țară, de a proclama mesajul lui Cristos și de a crește devotamentul față de Preasfânta Inimă, care, pentru noi, reprezintă elementul cheie al vestirii. Suntem aici de ani buni și vrem să rămânem aici, dar întotdeauna cu spiritul misionar și cu o prezență care vrea să-l aducă pe Cristos omului de astăzi, prea îndepărtat de Dumnezeu, pentru formarea și edificarea comunităților vii și deschise mărturiilor”.
 
 
„Pe lângă evanghelizare – a continuat Pr. Piotr – și prezența în parohiile din Tiraspol, Tighina, Râbnița, Slobozia-Rașcov, Rașcov și Camenca, există și o prezență alături de cei mai slabi, ceea ce este un aspect important al carismei familiei noastre călugărești, în special copiii și adolescenții, bătrânii și deținuții”.
 
Episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, apreciază munca depusă de părinții dehonieni și îi încurajează ori de câte ori are ocazia. „Dehonienii sunt un dar pentru Dieceză – a spus episcopul –, iar credincioșii apreciază prezența lor. Roadele angajamentului lor pastoral le văd și eu. Trebuie spus că Preasfânta Inimă a lui Isus a dus deja la manifestarea unor semne de recunoștință prin unele vocații religioase care au apărut în acest țară”.
 
 
Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus este prezentă în Dieceza de Chișinău începând cu 9 decembrie 1990. În acea zi, la rugămintea Pr. Jan Rudnicki, pe plaiurile moldave a venit, din Polonia, Pr.Henryk Soroka, începându-și activitatea în comunitatea din Slobozia-Rașcov, având grija credincioșilor din Rașcov și Râbnița. În 1996 și-a început activitatea în Dieceza de Chișinău Pr. Tadeusz Magierowski, actualul paroh de Râbnița, iar 1996, pentru comunitatea din Tighina, a venit Pr. Alojzy Malcherczyk, căruia, la 1996 i s-a alăturat Pr. Zdisław Smiertka. Peste doi ani, în 1994, pentru credincioșii din Rașcov, Provincia Poloneză l-a trimis  Pr. Piotr Kuszman, actualmente paroh de Tiraspol. În 2001 a venit Pr. Marcin Januś, care și-a început activitatea ca paroh la Rașcov, actualmente, după de a îndeplinit și funcția de paroh de Tighina, fiind paroh de Slobozia-Rașcov. Tot în anul 2001, și-a început activitatea la Tighina și Pr. Władysław Jadowski. Dintre acești preoți, unii au primit misiuni în alte părți ale Bisericii: Pr. Alojzy Malcherczyk și Pr. Władysław Jadowski.
 
De asemenea, în anii prezenței lor în Dieceza de Chișinău, nu au lipsit vocații locale la sfânta Preoție pentru această congregație: Pr. Dmitri Zelinski, Pr. Ruslan Pogrebnîi, Pr. Vladimir Belokonîi, Pr. Roman Gorincioi, Pr. Sergiu Plugaru, Pr. Andrei Oleinic și Pr. Vadim Proseanoi.
 
 
De asemenea, amintim și prezența, pe parcursul anilor și a câtorva frați călugări: Andrei Pogrebnoi, Tomasz Chudziak și Wiesław Bysiek.
 
Iată un fragment din mesajul Pr. Carlos Luis Suárez Codorniú, superior general, cu ocazia solemnității Preasfintei Inimi din acest an: „Anul acesta, în ziua Inimii lui Isus, îndemnăm fiecare comunitate să găsească modalități de a-și exprima recunoștința oamenilor concreți. Fără să dorească, prin mărturia lor, ei ne încurajează să trăim cu pasiune calea iubirii și a ispășirii, la care ne cheamă Inima deschisă a lui Isus, care continuă să iubească atât de mult”.