Preasfințitul Anton Coșa a prezidat, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, Sfânta Liturghie de Duminica Floriilor, anul acesta fără credincioși și fără binecuvântarea exterioară din cauza pandemiei. Apropierea Săptămânii Sfinte diferite, din cauza unor evenimente cunoscute, l-a motivat pe Episcop și mai mult să fie prezent în fruntea comunității diecezane, conștient că de data aceasta este nevoie, așa cum a cerut Papa Francisc, de o însoțire atentă a credincioșilor pe calea speranței și a credinței.

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct pe canalul Youtube al parohiei, așa ca de obicei, astfel încât credincioșilor li s-a oferit posibilitatea de a participa în mod egal și de a îndeplini preceptul liturghiei în zilele de sărbătoare.

În timpul Sfintei Liturghii, episcopul a amintit valoarea solemnității, în ciuda momentului dificil, și nevoia, ca oameni de credință, de a fi toți uniți și de a trăi cu atenție Săptămâna Sfântă.

„Suferința lui Cristos Isus – a spus episcopul – este asociată cu suferința omului de astăzi, care simte pe umeri greutatea unei perioade de temeri, dar care trebuie să fie și o perioadă trăită cu credință, pentru că mergem împreună să celebrăm Paștele Domnului”.

„Credinciosul – a spus episcopul în predica sa – trebuie să ia o atitudine clară în fața lui Isus. În Evanghelie patima se manifestă prin diverse figuri interesante care îl întâlnesc pe Isus: de la Petru la Pilat, de la tâșharul cel bun la cel rău. Toate acestea sunt figuri care arată atitudini diferite. Ce ar trebui să aleagă creștinul înaintea misterului crucii? Răspunsul este personal și poate fi un prilej de reflecție pe tot parcursul Săptămânii Sfinte, până la Paște”.

La ceremonie au participat doar preoții, conform cerințelor reglementărilor în vigoare, fără credincioși.

La sfârșitul liturghiei, preotul paroh a reamintit de evenimentele liturgice din Săptămâna Sfântă și faptul că acestea vor fi celebrate, chiar și în absența credincioșilor, și difuzate pe canalul Youtube al parohiei.