Joi, 30 mai 2024, la invitația doamnei Tatiana Baltă, directoarea executivă a Asociației Obștești „Concordia – Proiecte Sociale” și a doamnei Elena Matache, directoarea internațională pe dezvoltare din cadrul aceleiași organizații, Preasfințitul Anton Coșa, însoțit de Pr. Petru Ciobanu, cancelarul Curiei, și de dna Iulia Iarîșeva, coordonator de proiecte în Episcopia de Chișinău, a vizitat câteva dintre proiectele sociale pe care „Concordia” le derulează în favoarea oamenilor nevoiași, de la copii la bătrâni.
Vizita a început printr-un dialog deschis și cordial între Preasfințitul Anton și cele două doamne, care i-a relatat episcopului de Chișinău ce realizează concret asociația în susținerea copiilor orfani sau din familii social vulnerabile, a tinerilor, bătrânilor singuratici sau abandonați și a bolnavilor. Totodată, dna Tatiana și-a manifestat dorința de a fi reluată colaborarea cu Dieceza de Chișinău în domeniul spiritual, Preasfințitul Anton răspunzând că va numi un preot care să răspundă de latura spirituală a „Concordiei”, mai ales că această asociație îl are drept co-fondator pe episcopul de Chișinău.
După oficiul central al asociației, următorul popas a fost făcut în satul Coșnița din raionul Dubăsari, unde a fost vizitat Casa Comunitară, ce adăpostește nouă copii într-o atmosferă caldă, familială, care le permite copiilor să se dezvolte normal. După ce i-a salutat pe fiecare în parte, Preasfințitul a fost plăcut impresionat de surpriza pregătită de copii, fiecare recitând câte o poezie. Responsabila acestei case le-a povestit oaspeților despre cum funcționează acest centru de plasament, despre nevoile și bucuriile pe care le au și câte ceva din viața copiilor.
De la Coșnița, vizita a continuat la Pîrîta, raionul Dubăsari, la Cantina de Ajutor Social „Nadejda”, unde 60 de persoane nevoiașe beneficiază zi de zi de câte un prânz cald. Aici, după o scurtă rugăciune și binecuvântarea mesei, Preasfințitul a avut posibilitate să discute un pic cu beneficiarii și cu lucrătorii cantinei. Centrul Multifuncțional din Dubăsarii Vechi a fost următorul proiect care l-a avut ca oaspete pe Preasfințitul Anton. Episcopului i-au fost prezentate cantina și centrul de zi pentru copii și vârstnici, camerele care adăpostesc la moment 11 bătrâni și bolnavi și alte servicii pe care le oferă celor nevoiași acest centru. Impresionantă a fost activitatea armonioasă, însoțită de cântece, dintre copiii și vârstnicii care frecventează centrul.
Ultimul popas a fost făcut la Chișinău, unde, în sectorul Râșcani, AO „Concordia” are un centru cu trei proiecte în desfășurare. Primul este în favoarea a două familii de refugiați din Ucraina, cu care Preasfințitul Anton a avut un dialog emoționant. Al doilea proiect este Casa de tip familial, în care o familie tânără cu patru copii biologici se îngrijește de alți patru copii adoptați. Și aici, episcopul a discutat cu tatăl familiei și cu copiii care la acea oră erau acasă. În sfârșit, al treilea proiect vizitat este Centrul de plasament, în care opt copii de diferite vârste sunt îngrijiți cu dragoste părintească.
Preasfințitul Anton a rămas profund emoționat și recunoscător „Concordiei” pentru toate aceste proiecte, precum și pentru celelalte despre care dna Tatiana i-a vorbit cu iubire în drumul pe care l-am făcut de la un proiect la altul. La final, ca amintire a acestei vizite, episcopul le-a oferit în dar doamnelor Tatiana și Elena două icoane cu preasfânta Fecioară Maria.
Pr. dr. Petru Ciobanu