„Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci numelui tău dă glorie” (Ps 115,1). Cu aceste cuvinte și-a început Preasfințitul Anton Coșa cuvântul de mulțumire adresat Președintelui Republicii Polone, prezent la Chișinău cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, pentru Ordinul de Merit al Republicii Polone în grad de cavaler, distincție cu care a fost decorat păstorul nostru de Andrzej Duda.

Dar să începem cu începutul. În dimineața zilei de 27 august 2021, Preasfințitul Anton a fost prezent la manifestările dedicate Zilei Independenței în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, alături de reprezentanții altor confesiuni din țara noastră. După încheierea paradei militare, o delegație formată din miniștri și consilieri de stat din Polonia a vizitat Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, fiind întâmpinați de parohul Catedralei și decanul de Centru, Pr. Mihai Balan. După vizitarea sfântului lăcaș, delegația a depus un buchet de flori albe și roșii – culorile steagului polonez – la monumentul sfântului Ioan Paul al II-lea din curtea catedralei.

În după-amiaza aceleiași zile, la sediul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, Președintele Poloniei a voit să se întâlnească cu reprezentanții mediului cultural, intelectual, economic și cu cei ai diasporei poloneze, inclusiv cu Preasfințitul Anton Coșa și păstorii de suflete ai comunității catolice din țara noastră. În cadrul ceremoniilor de la ambasadă, Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei la Chișinău, l-a salutat pe Președintele Andrzej Duda și întreaga delegație oficială care ne-a vizitat țara, după care înaltul oaspete a amintit de prezența seculară a elementului polonez în spațiul nostru mioritic și a adus sincere mulțumiri tuturor celor care se dedică păstrării identității naționale și spirituale a polonezilor din Republica Moldova, inclusiv și în special episcopului de Chișinău, preoților și persoanelor consacrate care activează în Biserica noastră locală. Cu ocazia vizitei sale la Chișinău, Excelența Sa Andrzej Duda a conferit diverse distincții unor persoane care-și aduc aportul la propășirea spiritului polonez în Republica Moldova, primul fiind chiar Preasfințitul Anton, decorat cu Ordinul de Merit al Republicii Polone în grad de cavaler. După încheierea ceremoniei decernării distincțiilor, Preasfințitul Anton i-a mulțumit Președintelui Poloniei pentru ordinul primit, spunând că această distincție este o laudă adusă lui Dumnezeu și o recunoaștere a rolului Diecezei de Chișinău în păstrarea identității spirituale a comunității poloneze din țara noastră.

La sfârșit, toți doritorii au avut posibilitatea să-l salute personal și chiar să se fotografieze alături de înaltul oaspete.

Pr. dr. Petru Ciobanu