Preasfințitul Anton Coșa a participat, în calitate de reprezentant al Bisericii Catolice, împreună cu alți episcopi, la întâlnirea CEC / KEK, Conferința Bisericilor Europene, care a avut loc la Bruxelles în colaborare cu CCEE, Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei Adunarea, la care au participat reprezentanții tuturor comunităților creștine din Europa, a tratat tema „Bisericilor în calitate de agenți dreptății și împotriva populismului”.
Întâlnirea s-a desfășurat într-un climat de prietenie și fraternitate profundă și, mai presus de toate, dialogul a permis împărtășirea momentelor dificile cu care se confruntă bisericile creștine în Europa, trebuind să se ocupe de evenimente sociale dificile, în special fenomenul migrației. Deosebit de interesantă a fost experiența reprezentantului Bisericii Ortodoxe a Greciei, subliniind gestionarea dificilă a masei migranților prezenți în țara respectivă.
Preasfințitul Anton Coșa a subliniat în cadrul diferitelor discuții că fenomenul populismului generează indiferență și neîncredere în rândul populației, astfel încât angajamentul Bisericii Catolice, așa cum a fost afirmat și de Papa Francisc, trebuie să fie în a-i „asculta pe oameni” și a fi vestitor și profet a speranței în toate felurile.
Bisericile creștine, reprezentate la adunarea CEC / KEK, au confirmat intenția comună de a crea noi spații de întâlnire ecumenică, inter-religioasă și interculturală, având o voce comună, „aveți speranță, nu frică!”, care se dorește a fi un răspuns la populism dintr-o perspectivă religioasă și în apărarea drepturilor omului.
Mai mult, membrii Conferinței Bisericilor Europene, conștienți că sunt chemați să mărturisească public Evanghelia lui Cristos în această lume, au împărtășit responsabilitatea de a lupta împotriva discursului populist care folosește religia pentru a crea ostilitate între oameni, confirmând astfel dialogul ecumenic ca un factor al consolidării democrației și afirmării dreptății.