În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017, la Minsk, capitala Bielorusiei, și-a desfășurat lucrările Adunarea plenară anuală a Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa (CCEE). Alegerea orașului Minsk nu este întâmplătoare, întrucât anul acesta se împlinesc 950 de ani de la prima menționare în cronici a acestui oraș, precum și 500 de ani de la apariția primei Biblii tipărite în limba bielorusă. La lucrările CCEE a participat și Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău.
Adunarea plenară a CCEE a început la 27 septembrie, la 18.30, cu sfânta Liturghie celebrată în Catedrala „Sfântul Duh” din Minsk. A doua zi, înainte de începerea ședințelor, episcopii participanți au fost primiți la palatul prezidențial de președintele Bielorusiei, Aleksandr Lukașenco, care și-a exprimat bucuria că anul acesta a fost aleasă anume capitala țării sale să găzduiască un eveniment atât de important. La rândul său, cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE, i-a mulțumit președintelui pentru primirea fraternă.
În centrul lucrărilor adunării CCEE au stat două teme. Prima dintre ele s-a referit la tineri, în special la figura tânărului de astăzi, și aceasta ca pregătire pentru viitorul sinod al episcopilor de la Roma, din 2018, care va avea ca temă tinerii. O a doua temă a fost Europa, în special contribuția și misiunea Bisericii în construirea casei comune europene. În mesajul său adresat participanților, Papa Francisc a menționat că speră ca „întâlnirea să contribuie la consolidarea legăturilor de unitate și comuniune dintre episcopii europeni, dând astfel un impuls curajos misiunii Bisericii în Europa, în special în favoarea tinerilor”.
Întâlnirea a fost bogată în numeroase vizite, printre care cele la biserica „Toți Sfinții”, la catedrala ortodoxă și la biblioteca națională, unde se și păstrează cel mai vechi monument al limbii bieloruse – Biblia. În fiecare zi, sfintele liturghii erau celebrate în biserici pline de credincioși, episcopii europeni rugându-se alături de credincioși în diferite intenții, în special pentru Spania, Bosnia-Herțegovina și Ucraina. Duminică, 1 octombrie, la sfârșitul Adunării plenare, episcopii, împărțiți în diverse grupuri, au celebrat sfintele liturghii în șaisprezece parohii ale Diecezei de Minsk-Mohilev.
În mesajul final al Adunării plenare a CCEE se spune, printre altele: „Biserica iubește Europa și crede în viitorul acesteia: Europa nu este doar un pământ, ci e o sarcină spirituală... Sarcina Consiliului nostru este... de a găsi căile pentru ca vocea Domnului Isus să sune din nou în inima «omului european», a culturii și a societății. În pofida tendințelor de izolare, credem în acea unitate a idealurilor spirituale și etice care dintotdeauna reprezintă sufletul și destinul Europei... Biserica crede cu fermitate în tineri, îi respectă și are încredere în ei”.
La revenirea sa de la Minsk, Preasfințitul Anton ne-a împărtășit câteva impresii de la această întâlnire:
„Dincolo de amploarea evenimentului, fiecare participant a simțit că toți suntem una. Celebrările liturgice au fost trăite de fiecare episcop cu devoțiune și admirație. La toate acestea, s-a mai adăugat și bucuria participării la diferite evenimente culturale, unele chiar improvizate ad-hoc, cu cântări și prezentări de costume populare, dar și acea simplitate a gesturilor de amiciție, a zâmbetelor, a înclinării capului în semn de respect și prietenie, fapt care m-a făcut să simt că Biserica din Bielorusia are o profundă trăire a credinței și un devotament filial față de Sfântul Părinte și urmașii apostolilor. Nu încetau cuvintele de mulțumire venite din partea oamenilor simpli pentru noi, episcopii, pentru prezența noastră în mijlocul lor. Cu toate că există multe asemănări cu Biserica noastră din Moldova, cred că Biserica din Bielorusia, în special Dieceza de Minsk-Mohilev, adună în sine mult mai multe valori ce izvorăsc din lunga ei tradiție creștină catolică, din apropierea ei de Biserica din Polonia, din suferința creștinilor și sângele martirilor, din elanul și entuziasmul tinerelor generații. Menționez cu adânc respect atitudinea plină de prietenie și bunăvoință, față de mine personal și față de dieceza noastră, a păstorului diecezei gazdă, Înaltpreasfințitul Tadeusz Kondrusiewicz, care și-a amintit cu plăcere și în amănunte vizita pe care a efectuat-o la noi. M-a bucurat enorm și întâlnirea cu bunul părinte Vladislav Zavalniuk, care-și amintește cu recunoștință de anii când a fost paroh de Chișinău, chiar dacă aceștia au fost poate anii cei mai grei din viața sa de preot”.
Prezent la Minsk, Preasfințitul Anton a acordat și un interviu pentru Radio Maria, care poate fi ascultat aici.
A consemnat Pr. Petru Ciobanu
sursa foto: www.ccee.eu