În perioada 13-14 martie, la Varșovia, capitala Poloniei, și-a desfășurat lucrările Adunarea plenară a Conferinței Episcopale Poloneze (CEP), la care, în calitate de invitat, a participat și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa. Lucrările, la care au luat parte nunțiul apostolic în Polonia, arhiepiscopul Salvatore Pennacchio, și reprezentanți ai episcopatului din Bielorusia, Cehia, Lituania, Germania, țările Scandinave, Ucraina, Kazahstan, Ungaria și Italia, au fost conduce de președintele CEP, arhiepiscopul Stanisław Gądecki.

Lucrările CEP au coincis cu cea de-a cincea aniversare a alegerii și intronizării Papei Francisc, ocazie cu care, în Sanctuarul „Providența Divină” din Varșovia, a fost celebrată, chiar în ziua aniversării, o sfântă Liturghie în intenția Sfântului Părinte, avându-l drept celebrant principal pe nunțiul Salvatore Pennacchio, cu participarea autorităților și a corpului diplomatic. Tot cu această ocazie, episcopii i-au adresat papei un mesaj de felicitare și mulțumire pentru apropierea sa față de Biserica din Polonia.

Printre temele discutate în cadrul adunării plenare au fost căsătoria și familia în lumina exortației Amoris laetitia, avortul și dreptul la viață, relațiile cu evreii. O altă temă a fost aceea a tinerilor, în contextul viitorului sinod al episcopilor, care va avea loc la Roma, în luna octombrie a anului curent.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu