În perioada 6-9 octombrie 2016, în Principatul de Monaco, la invitația Mons. Bernard Barsi, arhiepiscop al principatului, a avut loc Adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (= CCEE), la care a participat și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa.

În deschiderea lucrărilor, a fost citită exortația apostolică a Papei Francisc, pentru ca „Biserica ce este în Europa să poată fi tot mai mult o Biserică ce iese, vestitoare bucuroasă a evangheliei milostivirii și martoră a speranței”.

Lucrările s-au axat pe reflecțiile episcopilor, aproape toți președinți ai conferințelor episcopale naționale, asupra provocărilor Europei de astăzi, asupra misiunii Bisericii și a CCEE, care în acest an a împlinit 45 de ani. De asemenea, în cadrul adunării a fost prezentat un raport cu privire la intoleranța și discriminarea creștinilor în Europa, provocările Bisericii de pe alte continente și dialogul cu Biserica Ortodoxă. Un alt raport a fost prezentat de reprezentantul Sfântului Scaun pe lângă Uniunea Europeană cu privire la activitatea instituțiilor europene, iar fiecărui reprezentant al conferințelor episcopale i s-a cerut să prezinte situația din propria țară.

Lucrările din acest an au prevăzut și o întrevedere cu Alteța Sa Serenisimă Albert al II-lea, principele de Monaco, un moment de rugăciune la Nisa, pe Promenade des Anglais, locul unde, la 14 iulie 2016, a avut loc un atentat terorist, soldat cu peste 80 de victime, vizita la muzeul Mark Chagall din Nisa și lansarea volumului L’incontro e la speranza. I vescovi d’Europa di fronte alle sfide del tempo e alle attese dell’uomo (Întâlnire și speranță. Episcopii din Europa în fața provocărilor timpului și a așteptărilor omului), îngrijit de Paolo Bustaffa, care prezintă drumul CCEE din 2006 până în prezent.

În penultima zi a lucrărilor, 8 octombrie, membrii de drept ai CCEE, au ales noua conducere a acestui organism bisericesc european. Astfel, în rezultatul scrutinului, președinte al CCEE a fost ales cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al Conferinței Episcopale Italiene; vice-președinți au fost aleși cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și președinte al Conferinței Episcopale a Angliei și Țării Galilor, și Mons. Stanisław Gądecki, arhiepiscop de Poznań și președinte ale Conferinței Episcopale Poloneze.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu