Miercuri, 30 octombrie 2019, la invitația autorităților tranisntrene, cultele religioase recunoscute în regiune s-au adunat împreună cu reprezentanți ai diferitelor asociații și oficii de stat la monumentul victimelor  represiunilor comuniste pentru a comemora aceste victime și pentru a se ruga împreună pentru ele. Având în vedere apropiata zi a pomenirii tuturor credincioșilor răposați, pe care Biserica Catolică o celebrează la 2 noiembrie, evenimentul a deschis practic oficial celebrările și rugăciunile Bisericii pentru cei care au plecat deja din această lume la Tatăl ceresc.

Evenimentul reprezintă un semn de bun augur și care inspiră multă speranță prin faptul că reprezentanți ai diferitelor culte au putut să se roage împreună, fiecare după ritualul propriu, ținând cont că printre victimele represiunilor au fost persoane aparținând diferitelor confesiuni. Cu această ocazie, Preasfințitul Anton Coșa a putut să se întâlnească cu reprezezentanții celorlalte culte, îndeosebi cu Înaltpreasfințitul Sava, arhiepiscop ortodox de Tiraspol și Dubăsari, cu care au putut dialoga împreună pe diferite teme de actualitate. Preasfințitul Anton a putut, de asemenea, să-i salute pe reprezentanții autorităților locale, ceea ce dovedește și faptul că relațiile Bisericii noastre cu respectivele autorități sunt pline de atenție și de respect reciproc.

La sfârșitul rugăciunii comune, participanții au putut să viziteze muzeul deschis recent care prezintă aspecte legate de acele evenimente tragice din trecut. Din partea Bisericii Catolice,  alături de Preasfințitul Anton, au participat Pr. Piotr Kuszman, paroh de Tiraspol și delegatul Episcopului pentru Transnistria, Pr. Marcin Januś, paroh de Slobozia-Rașcov precum și Pr. Victor Pogrebnoi și Pr. Francisc Pogrebnoi, al căror bunic a fost victimă a acestor represiuni.

Mihail Țurcanu