Zilele de sâmbătă și duminică – 24 și 25 iunie 2017 – au fost marcate de două evenimente importante pentru Biserica Catolică din spațiul ex-sovietic: consacrarea, în capitala Ucrainei, ca episcop de Kiev-Jitomir a lui Vitaliy Krivitskiy SDB și beatificarea la Vilnius, capitala Lituaniei, a episcopului martir Teofil Matulionis (1873-1962), prima victimă a regimului sovietic ridicată la cinstea altarelor. Ca semn al comuniunii, la ambele evenimente a participat și Preasfințitul Anton Coșa, episcopul Diecezei de Chișinău.

Primul eveniment a avut loc în catedrala „Sfântul Alexandru” din Kiev, sâmbătă, 24 iunie, în Solemnitatea Nașterii sfântului Ioan Botezătorul. Consacratorul principal al noului episcop a fost nunțiul apostolic pentru Ucraina, arhiepiscopul Claudio Gugerotti, iar co-consacratori au fost arhiepiscopul de Lwow, Mieczysław Mokrzycki, și episcopul de Odesa-Simferopol, Bronisław Bernacki. La sfânta Liturghie au participat 14 episcopi, peste 200 de preoți, oaspeți din partea Bisericii Ortodoxe și a autorităților, precum și invitați din Polonia și Belorusia.

Duminică, 25 iunie, după cum am menționat, la Vilnius a fost beatificat episcopul martir Teofil Matulionis. În dimineața zilei, păstorul diecezei noastre, alături de alți trei episcopi din spațiul ex-sovietic, a celebrat sfânta Liturghie în sanctuarul sfintei Fecioare Maria de Ostrobramsk din capitala Lituaniei, în care se păstrează celebra icoană a Mamei noastre cerești.

Sfânta Liturghie de beatificare a fost prezidată de Eminența Sa cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care, amintind viața noului fericit, a menționat dubla ostilitate a naziștilor și comuniștilor, care nu avea „nicio justificare rațională, fiind doar rodul urii lor față de evanghelia lui Isus și a Bisericii”, dar cărora episcopul Teofil i s-a opus cu fermitatea credinței. La sfânta Liturghie au fost prezenți aproximativ 50 de cardinali, arhiepiscopi și episcopi, 500 de preoți, autorități civile și grupuri de pelerini din diaspora lituaniană din întreaga lume.

Luni, 26 iunie, Preasfințitul Anton, alături de alți episcopi, în Sanctuarul Divinei Îndurări din Vilnius, care atrage numeroși pelerini, întrucât păstrează icoana lui Isus Milostiv, singura pe care a văzut-o și sfânta Faustina Kowalska.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu
după www. http://kyiv-zhytomyr.com.ua și http://www.vilnensis.lt
sursa foto: www. http://kyiv-zhytomyr.com.ua și http://www.vilnensis.lt