La 18 martie 2017, la Praga, în al 85-lea an al vieții pământești, a fost chemat în casa Tatălui cardinalul Miroslav Vlk, arhiepiscop emerit de Praga, membru al Mișcării Focolarelor, bun prieten al Diecezei de Chișinău și al păstorului nostru. Prietenia care i-a legat pe parcursul anilor l-a determinat pe Preasfințitul Anton Coșa să fie alături de răposatul ierarh ceh în ultimul său drum, purtând cu sine și condoleanțele și rugăciunile credincioșilor diecezei noastre care l-au cunoscut, care au participat la liturghiile pe care le-a celebrat în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău și care i-au ascultat cuvintele de duh adresate de la altarul aceleeași catedrale.

Funeraliile au avut loc la 25 martie, în Solemnitatea Bunei-Vestiri, în Catedrala „Sfântul Vit” din Praga, sfânta Liturghie fiind celebrată de Eminența Sa cardinalul Dominik Duka, arhiepiscop de Praga, ritul funerar fiind celebrat de arhiepiscopul de Olomouc, Jan Graubner. Trupul neînsuflețit al cardinalului Miroslav Vlk a fost înmormântat, în așteptarea învierii, în cripta catedralei.

Transmisia video a funeraliilor cardinalului Miroslav Vlk poate fi urmărită aici.

Miroslav Vlk s-a născut la 17 mai 1932 la Lišnice-Sepekov, în districtul Písek, în Boemia de sud, Dieceza de České Budějovice. A fost hirotonit preot la 23 iunie 1968, în timpul „Primăverii de la Praga”, la vârsta de 36 de ani, fiind numit imediat secretar al episcopului de České Budějovice, Josef Hlouch. Organele de stat, deranjate de influența pe care o exercita și de activitatea sa pastorală, în 1971 l-au constrâns să părăsească České Budějovice. În 1978, autoritățile comuniste i-au retras autorizația statală de a desfășura funcția sacerdotală, fiind constrâns să exercite clandestin slujirea la Praga din octombrie 1978 până la 31 decembrie 1988. La 1 ianuarie 1989 i-a fost permis să desfășoare funcția sacerdotală timp de un an „de probă”. La 14 februarie 1990 a fost numit de Ioan Paul al II-lea episcop de České Budějovice și la 31 martie 1990 a primit consacrarea episcopală de la episcopul Antonín Liška. La 27 martie 1991, după doar un an de activitate, papa l-a numit arhiepiscop de Praga, succesor al cardinalului František Tomášek. A luat în posesie dieceza la 1 iunie 1991. A fost creat cardinal în consistoriul din 26 noiembrie 1994, cu titlul de „Santa Croce in Gerusalemme”. În 1992 a fost ales președinte al Conferinței Episcopale Cehe, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2000. Din 16 aprilie 1993 până la 31 mai 2001 a fost și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). La 13 februarie 2010, Papa Benedict al XVI-lea i-a acceptat demisia din funcția de arhiepiscop de Praga. A vizitat de mai multe ori Dieceza de Chișinău, ultima dată în decembrie 2014.

Requiem aeternam dona ei, Domine,
et lux perpetua luceat ei. Requiescat in pace. Amen

Pr. Petru Ciobanu