În zilele de 20 și 21 februarie 2017, în capitala Franței, Paris, și-a desfășurat lucrările Comitetul mixt al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și al Conferinței Europene a Bisericilor (Konferenz Europäischer Kirchen – KEK), la care a participat și Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău. Întâlnirea a fost ocazionată de împlinirea a 45 de ani de cooperare ecumenică între cele două organizații și în vederea găsirii unor noi căi de colaborare.

Discuțiile s-au axat pe analiza climatului socio-politic actual din Europa. Reprezentanții și-au exprimat punctele de vedere referitor la contextul european actual, la viitorul Europei, la provocările sociale și politice, la nesiguranța economică și multe probleme legate de migrație. Participanții au amintit seria de atentate teroriste de la Paris și din întreaga Franță ca exemple tragice ale dificultăților pe care trebuie să le înfrunte astăzi Europa. Ei și-au exprimat solidaritatea nu doar față de victimele acestor atacuri, ci și față de toți cei care au de suferit din urma terorismului în Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Lucrările Comitetului mixt s-au concentrat și asupra unor probleme specifice Bisericilor, printre care analfabetismul religios și cum trebuie mărturisită evanghelia într-o Europă tot mai secularizată și pluralistă. Totodată, participanții și-a manifestat optimismul cu privire la capacitatea Bisericilor de a oferi speranță și o contribuție semnificativă în toate domeniile de viață ale bătrânului continent. În această perspectivă, viitoarele inițiative ale CCEE-KEK vor fi organizate pe o solidă bază teologică, pe dialog și se vor concentra pe mărturisirea și vestirea evangheliei.

Pentru întâlnirea următoare, participanții au decis ca CCEE și KEK să analizeze diverse teme și să pregătească propuneri pentru proiecte de colaborare, printre care punerea împreună a rezultatelor lucrărilor ambelor organizații în domeniul libertății religioase și Crezul ca răspuns pozitiv la analfabetismul religios.

Lucrările s-au desfășurat într-un climat caracterizat de colaborare și a fost punctat de momente de rugăciune după diversele tradiții ale confesiunilor creștine prezente la reuniune.

după http://www.ccee.eu
sursa foto: http://www.ccee.eu