În zilele de 13 și 14 martie 2017, în capitala Poloniei, orașul Varșovia, s-au desfășurat lucrările Conferinței Episcopale Poloneze, la care a participat, în calitate de invitat, și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa. Tema adunării a fost „Pastorația familiei”, având drept punct de plecare exortația apostolică post-sinodală a Papei Francisc Amoris laetitia. Tematicile dezvoltate de raportori s-au referit la pregătirea mirilor pentru căsătorie, însoțirea familiei după celebrarea sacramentului Căsătoriei și la situația delicată a divorțaților recăsătoriți. Pe lângă aceasta, interesantă a fost informația referitoarea la procesul de beatificare a lui Alcide De Gasperi și Robert Schumann, doi dintre părinții Europei unite și, în același timp, catolici convinși și credincioși practicanți.

De-a lungul prezenței sale în capitala Poloniei, Preasfințitul Anton Coșa, precum și ceilalți oaspeți veniți din Franța, Letonia și Cuba, a fost găzduit de Seminarul Redemptoris Mater, fapt care i-a oferit ocazia să intre în contact cu preoții și seminariștii de aici, alături de care s-a rugat Gorzkie żale, rugăciune poloneză specifică Postului Mare, și împreună cu care a celebrat și o sfântă Liturghie. Importante au fost diversele discuții avute cu episcopii polonezi și cu responsabilul Oficiului pentru Pastorația Polonezilor din afara granițelor, pe care l-a informat despre situația Bisericii din Moldova și despre unele necesități urgente ale acesteia. Aflat la întâlnire, păstorul diecezei noastre a acordat și un interviu pentru Agenția Catolică de Informații, în care, pe lângă altele, și-a exprimat dorința de a găsi noi preoți care să vină în ajutorul celor deja prezenți în Dieceza de Chișinău spre binele spiritual al credincioșilor de aici.

La 13 martie, în Bazilica Sfintei Cruci din Varșovia, episcopii adunați au celebrat o sfântă Liturghie solemnă cu ocazia împlinirii a patru ani de la alegerea pe tronul sfântului Petru a Papei Francisc, fapt prin care și-au manifestat comuniunea cu episcopul Romei și aprecierea pe care păstorii din Polonia o au față de urmașul lui Petru.

În ultima seară a sejurului său în Polonia, Preasfințitul Anton a fost oaspete în casa Provinciei poloneze a Societății Preasfintei Inimi a lui Isus, unde a avut o întâlnire de lucru cu Pr. Wiesław Święch, provincialul polonez al Congregației. Printre altele, a fost analizată situația comunităților din dieceza noastră păstorite de preoții dehonieni și s-a stabilit programul următoarelor contacte în Moldova.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu