În perioada 30 aprilie – 2 mai 2018, în orașul Blaj din România, la sediul Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, și-a desfășurat lucrările sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopale Române, la care, în calitate de invitat permanent a participat și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa. La deschiderea lucrărilor a participat și Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic, care a transmis un mesaj personal, precum și salutul și binecuvântarea Papei Francisc pentru episcopii, credincioșii și cetățenii din România și Republica Moldova. Totodată, nunțiul și episcopii au discutat în detaliu despre pregătirea vizitei „ad limina apostolorum” pe care ierarhii o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

La sfânta Liturghie celebrată luni în Catedrala „Preasfânta Treime”, Eminența Sa Cardinalul Lucian Mureșan, gazda întâlnirii – de la a cărui înscăunare ca Arhiepiscop Major s-au împlinit 12 ani, la 30 aprilie a.c. –, a subliniat cu insistență importanța afirmării identității Bisericii Catolice în comuniune cu papa.

Temele abordate în cadrul ședințelor au privit și Biserica noastră locală, axându-se pe familie, tineri, educație, misiuni, migranți și martirii credinței. Episcopii au dedicat mult timp discuției asupra impactului pe care îl are în viața și activitatea Bisericii noua reglementare europeană cu privire la protecția datelor personale. Au mai discutat și despre pre-sinodul și Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfășura în toamna 2018 la Roma, având ca temă: „Tinerii, credința și discernământul vocațional”; despre Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2019, din Panama. Un alt subiect abordat a fost Întâlnirea Mondială a Familiilor, pusă sub semnul exortației Papei Francisc – Amoris laetitia, care va avea loc la Dublin (Irlanda), între 21-26 august a.c.

S-a stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfășoare la Șumuleu Ciuc, în perioada 18-20 septembrie 2018.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu