Miercuri, 27 aprilie, episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, a dat curs invitației făcute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu, să participe la târgul de Paști care a avut loc chiar în incinta Parlamentului Republicii. Înainte de aceasta, împreună cu ierarhii Bisericii Ortodoxe, mitropolit Vladimir şi episcopul Petru de Bălți, însoțit de episcopul vicar Antonie, invitați și ei la același eveniment, au fost primiți în sala de protocol al președintelui Parlamentului, unde a avut loc un dialog prietenesc. În acest timp, mitropolitul Moldovei, cerând susținerea celorlalți ierarhi, a prezentat în nume propriu un proiect de lege care să includă în rândul armatei prezența asistenței spirituale din partea Bisericii. Dialogul s-a terminat într-o atmosferă cordială, care a păstrat deschisă tuturor participanților dorința de a continua și în viitor discuțiile constructive.
În partea a doua, toți invitații au participat la târgul de Paști, în cadrul căruia numeroși copii au prezentat diferite lucruri manuale, ouă încondeiate, tablouri, simboluri pascale, confecționate de ei cu ocazia sărbătorilor pascale.
În ultima parte, președintele Parlamentului i-a invitat pe înalții ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe și Catolice să participe la deschiderea lucrărilor parlamentului din ziua respectivă. După încheierea protocolului de cinstire a drapelului Republicii Moldova – 27 aprilie este ziua drapelului Moldovei –, domnul președinte Candu l-a invitat la tribună pe Mitropolitul Vladimir, întâi stătătorul majorității creștinilor din Moldova, să țină un discurs înaintea apropiatei sărbători a Paștelui. Sintetizând discursul său pastoral adresat direct parlamentarilor, el a scos în evidență rolul pozitiv pe care îl joacă Biserica în societate și, totodată, i-a îndemnat pe aleșii poporului ca, în unitate de simțire și nu în discordie partinică, să asculte și să sprijine masa credincioasă majoritară a cetățenilor de la țară. Credincioșii buni sunt și cetățeni buni, ceea ce conferă garanția că și societatea este bună.
După ce a atins unele teme arzătoare care frământă societatea modernă atât în Europa cât și în Moldova, Mitropolitul a făcut referință la trăirea sărbătorilor pascale ale moldovenilor de pretutindeni. În acest sens, ÎPS Vladimir a spus: „Eu țin să-i mulțumesc Preasfințitului Anton, episcopul Bisericii Romano-Catolice. Prin străduința Sfinției Sale noi în Italia avem deja 31 de biserici în care deja se slujesc sfintele Liturgii. Și episcopii romano-catolici care sunt invitați la slujba noastră, adică să vină să vadă cum noi ne rugăm, ei spun: Ni se pare că noi suntem la dumneavoastră în musaferie în țara dumneavoastră, dar nu dumneavoastră la noi în țară. De aceea se vorbește despre unire, despre dragoste unul față de altul”.
Caracteristica dominantă a întrevederii din această zi a fost aceea a unității, atât între Bisericile surori, cât și a Bisericii cu societatea civilă, dovedindu-se încă odată că Biserica poate avea o voce importantă în societatea de azi, mai ales dacă ea însăși este unită și consecventă. Pe de altă parte, s-a dovedit din nou că dialogul este calea maestră ce vine să contrasteze oricărei forme de izolare, individualism, dezinteres sau chiar violență.
Pr. Ștefan Socaciu