După ce s-a întors de la Roma, unde a participat la o conferință despre noul Directoriu Catehetic și după ce l-a întâlnit pe Papa Francisc, Preasfințitul Anton Coșa a mers la București pentru a participa la Conferința Episcopilor din România, care se desfășoară în perioada 20-22 septembrie, la mănăstirea carmelitană de la Ciofliceni, nu departe de capitala României.

Ajuns la București duminică, 19 septembrie, Preasfinția Sa a participat mai întâi la sfânta Liturghie în cadrul căreia au fost comemorația 146 de ani de la binecuvântarea Catedralei „Sfântul Iosif” din București, concelebrând alături de arhiepiscopul de București, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, de Înalt Preasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de București, de Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și de preoți ai Arhidiecezei de București.

Ședințele Conferinței Episcopilor din România, la care episcopul de Chișinău participă în calitate de invitat permanent, fiind mereu un oaspete așteptat și binevenit, au început luni, 20 septembrie, în după-amiaza zilei, fiind deschise de salutul Înalt Preasfințitului Aurel Percă, Președintele CER și gazda întâlnirilor, și de discursul Înalt Preasfințitului Giampietro Dal Toso, Președintele Operelor Pontificale Misionare.

În zilele de 21 și 22 septembrie, episcopii se vor ocupa de tema Sinodului Episcopilor, care va începe în dieceze la 17 octombrie a.c. și va implica ulterior toate conferințele episcopale. Alte subiecte care vor fi discutate sunt: rapoartele comisiilor, slujirea catehetului, diaconatul permanent, cărțile liturgice Martilologiul Roman și Pontificalul Roman etc.

„Prezența mea la CER este un gest de atenție și de curtoazie din partea episcopatului vecinei noastre România – a spus Preasfințitul Anton Coșa – care mă invită și mă întâmpină, ca invitat permanent. Cu mare atenție, ei ascultă și unele dintre intervențiile mele. Pentru mine este o oportunitate de împărtășire și fraternitate episcopală, utilă și pentru a ști ce se realizează în Bisericile surori din vecinătate”.

C.L.