Între 21-24 februarie, Preasfințitul Anton Coșa participă la întâlnirea reprezentanților Conferințelor episcopale din toată lumea, la Vatican, sub directa președinție a Papei Francisc, și dedicată unei teme foarte sensibile, abuzurile împotriva minorilor. Reflectând la această temă importantă pentru Biserica Catolică, Papa Francisc a convocat episcopii și experții din Vatican și din întreaga lume.

Reuniunea își propune să abordeze stabilirea câtorva linii comune de acțiune în toată Biserica atunci când apar abuzuri comise de oameni ai Bisericii în dauna minorilor. În cele trei zile de lucrări au loc câte două sesiuni zilnice care încep la ora 9.00 și la ora 16.00.

Iată un rezumat al introducerii prezentate de Papa Francisc:

„În fața plăgii abuzurilor sexuale comise de unii oameni ai Bisericii în dauna minorilor, m-am gândit să vă interpelez pe voi, patriarhi, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, superiori ai ordinelor călugărești și responsabili, pentru ca toți împreună să ne predispunem în ascultarea Duhului Sfânt și cu docilitate față de călăuzirea sa să ascultăm strigătul celor mici care cer dreptate.

Apasă asupra întâlnirii noastre povara responsabilității pastorale și bisericești care ne obligă să discutăm împreună, de o manieră sinodală, sinceră și aprofundată despre felul în care să înfruntăm acest rău care afectează Biserica și omenirea.

Sfântul popor al lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu condamnări simple și previzibile, ci măsuri concrete și eficace care trebuie pregătite. Este nevoie de concretețe.

Începem, așadar, parcursul nostru înarmați cu credință și cu un spirit de cea mai mare îndrăzneală (”parresia”), de curaj și concretețe.

Ca material subsidiar, îmi permit să împărtășesc împreună cu voi câteva criterii importante, formulate de diverse Comisii și Conferințe episcopale – au ajuns la voi, eu le-am enumerat pe scurt. Sunt linii de călăuzire care ajută reflecția noastră și care vă vor fi înmânate acum. Ele sunt doar un punct de plecare, vin de la voi și se întorc la voi și care nu afectează creativitatea care trebuie să existe la această întâlnire.

Aș vrea să mulțumesc și în numele vostru Comisiei pontificale pentru ocrotirea minorilor, Congregației pentru doctrina credinței și membrilor Comitetului de organizare pentru munca excelentă desfășurată cu mare dăruire la pregătirea acestei întâlniri. Vă mulțumesc mult!

În sfârșit, îi cer Duhului Sfânt să ne susțină în aceste zile și să ne ajute să transformăm acest rău într-o oportunitate de conștientizare și de purificare. Fecioara Maria să ne lumineze ca să căutăm a îngriji rănile grave pe care scandalul pedofiliei l-a provocat fie în rândul celor mici, fie în rândul credincioșilor. Mulțumesc!”.

Sursa: https://www.vaticannews.va/

Mihail Țurcanu