Luna mai pe care o trăim poporul creștin a închinat-o în mod deosebit Mamei noastre cerești, invocându-i mijlocirea și mulțumindu-i, prin ea, Celui Atotputernic, care i-a făcut lucruri minunate (cf. Lc 1,49). Având o devoțiune specială pentru Maria, pe care a ales-o drept patroană a Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa a fost recent în pelerinaj la sanctuarele mariane din Zaragoza (Spania) și Lourdes (Franța).
Pelerinajul la aceste două sanctuare a reprezentat punctul central al întâlnirii colegiale, un frumos obicei de revedere cu preoții seriei 1989 din care face parte Preasfințitul Anton și Monseniorul Benone Farcaș. Întâlnirea a avut loc la Zaragoza, la invitația Pr. Ioan Jicmon. Chiar de la începutul ei, întâlnirea a avut un caracter marian. Mai întâi, în Duminica a IV-a a Paștelui, comunitatea românească din Zaragoza și-a celebrat hramul, pe preasfânta Fecioară Maria, Maica unității. La sfânta Liturghie au participat toți preoții din seria 1989 prezenți la întâlnirea colegială.
Primul sanctuar spre care s-a îndreptat întregul grup de pelerini a fost cel al sfintei Fecioare Maria de Pillar, patroana Spaniei, din Zaragoza. Conform tradiției, în anul 40, la 2 ianuarie, Maria i-a apărut apostolului Iacob cel Mare, dezamăgit de nereușita operei sale de evanghelizare, și i-a cerut să-i înalțe o biserică, pe locul căreia actualmente se înalță mărețul sanctuar.
Al doilea sanctuar a fost cel de la Lourdes, care, după Vatican, reprezintă al doilea loc important de pelerinaj din Europa și al treilea din lume. La Lourdes, în anul 1858, i-a apărut sfintei Bernardeta Soubirous, căreia i s-a prezentat drept „Neprihănita Zămislire”, confirmând astfel dogma dată de fericitul Pius al IX-lea cu patru ani mai devreme, la 8 decembrie 1854. Aici, episcopul cu toți colegii săi au celebrat sfânta Liturghie în bazilica medie, prima dintre cele patru care formează sanctuarul, construcția căruia a început încă în timpul vieții sfintei Bernardeta, s-au rugat Calea crucii și l-au contemplat pe Isus din Euharistie în cadrul unei adorații în Bazilica „Sfântul Pius al X-lea”.
Și pentru a rămâne în același domeniu al sfintei Euharistii, menționăm că, la invitația Pr. Adrian Burcă din Lleida, Preasfințitul Anton a celebrat sfânta Liturghie în cadrul căreia copiii comunității românești din oraș au primit prima sfântă Împărtășanie. Printre multele monumente istorice și de credință, un loc aparte l-a avut vizita la măreață capodoperă a arhitectului spaniol Antoni Gaudi, Catedrala „Sagrada Familia” din Barcelona. În ultima zi a prezenței sale în Spania, Preasfințitul Anton împreună cu toți colegii au fost primiți în vizită de arhiepiscopul de Zaragoza, Vicente Jiménez Zamora.
Plin de bucurie pentru această întâlnire colegială și pentru acest pelerinaj plin de prezența Mariei, la revenirea acasă Preasfințitul a spus: „Am făcut acest pelerinaj marian, vizitând pentru prima dată aceste două sanctuare renumite, înainte de toate ca mulțumire lui Dumnezeu pentru darul Preoției pe care l-am primit acum 28 de ani și pentru roadele pe care bunul Dumnezeu le-a realizat prin acest instrument nevrednic pentru poporul său din Moldova. Am purtat cu mine în rugăciune și în gând întreaga turmă peste care am fost pus păstor, pentru ca, prin mijlocirea Mariei, Dumnezeu să o întărească în credință, speranță și iubire”.
A consemnat Pr. Petru Ciobanu