Sâmbătă, 10 decembrie 2016, la Iași, a fost organizat un program științific și liturgic, scopul căruia a fost comemorarea fericitului Anton Durcovici, a cărui memorie a fost fixată tocmai pentru această zi, și a episcopului de Alba Iulia Márton Áron, victimă și el a regimului de opresiune comunistă. La acest eveniment, în calitate de invitat al episcopului de Iași, a participat și Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Prima parte a manifestării a fost reprezentată de un simpozion științific, început la ora 10.00, în aula „Fericitul Anton Durcovici” de la subsolul Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, dedicat celor două mari figuri ale Bisericii Catolice din România, fiind scoase în evidență trăirea spirituală a celor doi episcopi, precum și fidelitate lor în slujirea credinței.

Începând cu ora 12.00, în catedrală a fost celebrată o liturghie solemnă, prezidată de episcopul de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, la care, pe lângă episcopul auxiliar de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, și păstorul diecezei noastre, au concelebrat și preoții hirotoniți de episcopul Márton Áron. Unul dintre aceștia, Pr. Anton Dancă, a vorbit despre personalitatea excepțională a celor doi episcopi și bucuria pe care i-a prilejuit-o întâlnirea și cunoașterea vieții sfinte a acestora.

La sfârșit, Preasfințitul Petru Gherghel i-a mulțumit Preasfințitului Anton Coșa pentru bunăvoința de a fi prezent la această manifestare.

Pr. Petru Ciobanu
sursa www.ercis.ro